Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Ex-militair die premier De Croo bedreigde is opgepakt in Noorwegen

Sam H.Beeld RV

De ex-militair die premier Alexander De Croo vrijdag bedreigde met de dood is opgepakt, dat bevestigt het federaal parket. De man had onder meer een video gepost waarin hij op een foto van De Croo schoot. Hij had ook gezegd in Noorwegen te zijn, waar hij nu effectief is opgepakt.

Bekijk. Ex-militair schiet op foto van De Croo.

Video wordt geladen...

Het parket van Limburg kwam vrijdag op sociale media “verontrustende beelden” op het spoor waarin een ex-militair bedreigingen uit tegenover premier Alexander De Croo. Zo deelde hij een filmpje waarop te zien is hoe hij een foto van premier De Croo aan een boom bevestigde en er enkele keren op schoot. In een andere video zei de 30-jarige militair dat hij in Noorwegen was. Daar werd hij later op de dag ook opgepakt, zo bevestigt het federaal parket vrijdagavond.

Eerder op vrijdag raakte al bekend dat er een veiligheidsperimeter ingesteld was rond de woning van de verdachte. Een Brusselse onderzoeksrechter, die gespecialiseerd is in terreurzaken, zal het onderzoek naar de oud-militair leiden.

De Croo liet vrijdagnamiddag, voordat de verdachte gearresteerd was, al weten niet bezorgd te zijn. “Volgens de analyse van onze veiligheidsdiensten is er geen reden voor mij om me ergens te verstoppen”, klonk het. De premier was vrijdag op bezoek in Pepinster, de plaats in de provincie Luik die bijna twee jaar geleden zwaar getroffen werd door dodelijke overstromingen.

Profiel

De man uit Leopoldsburg die premier Alexander De Croo bedreigde, is een oud-militair, die bekend is als lid van motorbendes. Onder meer daardoor kwam hij in de problemen bij Defensie en is hij gekend bij de veiligheidsdiensten. Zijn sociale media geven een inkijk in zijn denkwereld.

Lees meer. Wie is Sam H., de oud-militair die premier De Croo dood wil? ‘Het leger zoekt mij. Ik ben een van de leiders van het Legioen’

Veiligheidsperimeter rond het de verblijfplaats van de verdachte in Leopoldsburg.Beeld RV