Schepen Mathias Van de Walle en burgemeester Pieter De Crem
© Erwin Mynsberghe

Proefproject in Aalter: haal je rijbewijs of reispas gewoon uit een automaat

In Aalter kan je met de app itsme op je smartphone belangrijke documenten zoals een voorlopig rijbewijs of internationaal paspoort afhalen uit een automaat. De automaat met kluizen staat aan het gemeentehuis. Het gaat om een proefproject van één maand. 

"Heel wat inwoners van onze gemeente zijn vragende partij voor digitale dienstverlening. Het digitaal loket van Aalter kreeg in 2022 ongeveer 4.000 aanvragen", licht Schepen Mathias Van de Walle (CD&V) toe, "maar voor sommige documenten moest je tot nu nog altijd naar een loket. En dat is niet zo handig. Om onze inwoners ook tijdens het weekend of 's avonds de kans te bieden documenten af te halen, hebben we nu een automaat met kluizen aan de ingang van het gemeentehuis geplaatst." Je kan de digitale kluis gebruiken om een (voorlopig) rijbewijs af te halen of voor een internationaal paspoort. "Het is een proefproject van één maand. Als het een succes wordt, kan er later nog een extra automaat komen aan het zwembad of aan het sportpark", aldus Van de Walle. 

Veilig systeem

De automaat kreeg de naam distriSPOT. "Je kan de kluis enkel openen na identificatie met de app "itsme" op je smartphone. Dat is perfect veilig", verzekert Van de Walle. "Mensen die minder digitaal vaardig zijn, kunnen er wel nog altijd voor kiezen om hun documenten aan een loket in het gemeentehuis zelf af te halen. De automaat is een extra service van onze gemeente." 

Feestmateriaal

Aalter stelt de nieuwe kluizen ook ter beschikking om feestmateriaal af te halen: "Verenigingen hebben vaak borden of kopjes of ander materiaal nodig en dat bieden wij graag aan. Je kan dat huren en ook in de lockers komen oppikken."

Meest gelezen