AFP or licensors

Ex-militair die premier De Croo bedreigde, is opgepakt in Noorwegen

De ex-militair die bedreigingen heeft geuit aan het adres van premier Alexander De Croo (Open VLD) is opgepakt in Noorwegen. Volgens de Noorse politie vertoonde de man vreemd gedrag. Ons land zal nu de overlevering vragen van de man en dan zal hij hier verhoord worden.

"Door grondig onderzoek en een goede internationale samenwerking zijn we erin geslaagd om die man te doen aanhouden in Noorwegen", bevestigt Eric Van der Sypt van het federaal parket in "VRT NWS Journaal". Het federaal parket had het onderzoek in handen genomen eerder vandaag en er was een onderzoeksrechter aangesteld gespecialiseerd in terreurzaken.

De ex-militair, een dertiger, had vanmorgen vroeg een video gepost waarin hij op een foto van premier De Croo schiet. "In dat soort zaken nemen we geen enkel risico. We gaan altijd uit van het ergste scenario", aldus Van der Sypt. Volgens het federaal parket is er geen link met de zaak rond JĆ¼rgen Conings, de militair die twee jaar geleden wapens stal uit de kazerne van Leopoldsburg en wekenlang spoorloos was.

Videospeler inladen...

De man die nu is opgepakt in Noorwegen, werd op 17 juni ontslagen bij Defensie, ervoor stond hij al een tijdlang op inactief. "Blijkbaar heeft hij een extreemrechts gedachtegoed en hij zou psychische problemen hebben, maar dat moet het onderzoek nog allemaal uitwijzen", zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket.

Bij de man thuis in Leopoldsburg is een huiszoeking gebeurd. Volgens burgemeester Wouter Beke zijn daar geen bijzonderheden aangetroffen. Dat werd later ook bevestigd door het federaal parket. Eerder vandaag was al een perimeter ingesteld ter plaatse, die veiligheidszone is nu opgeheven. "We nemen geen enkel risico naar analogie met andere gelijkaardige dossiers. Dan zal het onderzoek moeten uitwijzen in hoeverre de terroristische dreiging reƫel was", zegt het federaal parket.

BEKIJK - Het federaal parket geeft een laatste stand van zaken in "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

Premier De Croo maakte zich geen zorgen

Al te grote zorgen heeft premier De Croo zich klaarblijkelijk niet gemaakt. "Ik luister naar de veiligheidsdiensten en zij zeggen mij dat er geen reden is om mij ergens te verstoppen. Ik ben dus blij dat ik hier in Pepinster kan zijn, twee jaar na de overstromingen. Ik zal blijven luisteren naar de veiligheidsdiensten. Als zij geen redenen hebben om zich zorgen te maken, dan heb ik dat ook niet", reageerde de premier eerder vandaag.

De Croo wil voorlopig niet spreken van een probleem. "Ik ga geen conclusies trekken. We weten nog niet precies wat hier gebeurd is, dus die analyse zullen we later maken. Ik denk niet dat we kunnen spreken van een systematisch fenomeen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen