Nederlandse regering valt over asielbeleid: “Wegens onoverbrugbare verschillen zal ik het ontslag van de regering aanbieden aan de koning”

De Nederlandse regering zat vrijdag opnieuw bijeen om tot een akkoord rond migratie te komen maar zelfs met een nieuw voorstel kwam er geen akkoord. Na een extra ministerraad gaf premier Mark Rutte meer uitleg tijdens een persconferentie. “De verschillen tussen de coalitiepartners waren onoverbrugbaar, daarom zal ik het ontslag van het kabinet aanbieden aan de koning”, zei hij even na 22.30 uur. “Soms blijkt het onmogelijk om tot overeenstemming te komen, en dan moeten we de kiezer raadplegen.”

Maandenlang werd er al gediscussieerd over het asielbeleid van Nederland. De voorbije dagen werd de discussie over het migratiepakket intenser en stonden de verschillende regeringspartijen lijnrecht tegenover elkaar.

Woensdag kwam het dossier tot ontploffing toen de VVD, de partij van premier Mark Rutte, een stevig eisenpakket op tafel legde dat de instroom van asielzoekers zou moeten verminderen. Concreet wilde hij een quotum bij gezinshereniging van maximaal 200 kinderen per maand. Ook pleitte hij voor de invoering van een ‘tweestatusstelsel’, waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen die permanent in Nederland blijven, en mensen die tijdelijk bescherming nodig hebben.

LEES OOK. Een week geleden vermoedde niemand dat val van de regering nabij was, totdat de premier zelf de crisis in gang zette

Hij kreeg daarin de steun van de CDA maar beide partijen stonden tegenover de twee andere coalitiepartijen, D66 en de ChristenUnie. Voor die twee laatste partijen was het een onbespreekbaar voorstel. De val van de regering hing dan ook al enkele dagen in de lucht. Vrijdag vond in Den Haag een ultiem crisisoverleg plaats waarop een compromisvoorstel van de staatssecretaris voor Asiel, Eric van der Burg, werd besproken. Nederlandse media melden dat dit niets heeft opgeleverd, waardoor er na 543 dagen een einde komt aan de regering-Rutte IV. Het Nederlandse nieuwsagentschap ANP meldt op basis van verschillende bronnen dat ChristenUnie, de kleinste partij in de coalitie, het initiatief heeft genomen voor de val van de regering. De houding van de liberale partij VVD, de partij van minister-president Rutte, zou daarin een belangrijke rol hebben gespeeld.

Nieuwe verkiezingen

Nederland kan zich nu opmaken voor nieuwe verkiezingen, waarschijnlijk in het najaar. Het kabinet kwam vrijdagavond rond half 10 nog bij elkaar, waarna premier Rutte een persconferentie gaf. Rutte bevestigt dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan de koning, wat inhoudt dat zijn regering een demissionair kabinet wordt. Aangezien de koning momenteel op vakantie is, laat Rutte weten dat hij zijn ontslag schriftelijk zal overmaken.

Hij noemt het “zeer betreurenswaardig” dat het de vier coalitiepartijen niet gelukt is om het met elkaar eens te worden en zegt dat het hem zwaar valt. Wel benadrukt Rutte dat de partijen “gezamenlijk tot de conclusie zijn gekomen om niet verder te gaan”.

Minister Adriaansens (Economische Zaken, VVD) sprak op weg naar de kabinetsbijeenkomst van een teleurstelling: “Dit is vreselijk. We zijn keihard aan het werk en je hoopt altijd dat je eruit komt.” D66-onderwijsminister Dijkgraaf zegt “gemengde gevoelens” te hebben.

“Snel verkiezingen nu”

De oppositie liet vrijdag weten dat het uitkijkt naar de verkiezingen. “Snel verkiezingen nu. Adieu Rutte”, schreef Geert Wilders, partijleider van de PVV op Twitter.

“Wij willen snel nieuwe verkiezingen. Want Nederland heeft behoefte aan een kabinet dat daadkracht toont en keuzes maakt. Dan kunnen we kiezen voor een socialere en groenere koers”, aldus Attje Kuiken, de fractievoorzitter van de PvdA.

Ook bij de SP zijn ze tevreden. “Eindelijk stapt Rutte op. Er zijn meer problemen gecreëerd dan opgelost. Zondag 17 september trappen wij de campagne af op de Koekamp in Den Haag. We zijn er klaar voor”, klinkt het bij Lilian Marijnissen van de SP.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER