De Oekraïense president Zelenski heeft een ontmoeting gehad met de Turkse president Erdogan

Turkse president Erdogan: "Oekraïne verdient het om lid te worden van de NAVO"

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan "verdient" Oekraïne het om lid te worden van de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. Dat heeft Erdogan verklaard na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Zelenski en Erdogan hebben elkaar ontmoet in de Turkse grootstad Istanbul. De Oekraïense president heeft het op Twitter over "erg belangrijke onderhandelingen". Het ging dan onder meer over het verlengen van de graandeal, die Oekraïne toelaat graan uit te voeren ondanks de Russische bezetting.

BEKIJK - "Oekraïne verdient het NAVO-lidmaatschap":

Videospeler inladen...

Uiteraard ging het ook over de oorlog op zich. Erdogan - die een bemiddelende rol op zich neemt - stelde dat Oekraïne en Rusland opnieuw vredesonderhandelingen zouden moeten voeren. De Turkse president zei dat hij daar zelf ook inspanningen voor zou blijven doen.

Maar opvallend: Erdogan vindt ook dat Oekraïne lid zou moeten worden van de NAVO. Volgens de Turkse president "verdient" Oekraïne het om geïntegreerd te worden in het militaire bondgenootschap. Dat zou een absolute rode lijn zijn voor Rusland. Eerder vandaag hadden de Verenigde Staten al laten verstaan dat Oekraïens NAVO-lidmaatschap er op dit moment niet inzit. Volgende week is er een top van de NAVO in Litouwen.

Verder kondigde de Turkse president Erdogan ook aan dat de Russische president Poetin volgende maand naar Turkije zal komen voor een officieel bezoek. 

Meest gelezen