Videospeler inladen...

Politie ontruimt illegale raveparty op Groot Schietveld in Wuustwezel, tiental mensen opgepakt

De politie heeft de illegale raveparty op het militair domein Groot Schietveld, op de grens tussen Wuustwezel en Brecht in de Antwerpse Kempen, ontruimd. Dat laat Antwerps gouverneur Cathy Berx weten. Sinds vannacht waren daar zo'n 200 feestvierders aanwezig. Ongeveer 10 mensen zijn opgepakt.

De 200 feestvierders die zich sinds vannacht hadden verzameld voor een illegale rave op het militair domein Groot Schietveld, op de grens tussen Brecht en Wuustwezel, in de Antwerpse Kempen, zijn kort voor 12 uur vanmiddag door de politie van het terrein verwijderd. Dat meldt Antwerps gouverneur Cathy Berx. Eerder was hen al door de autoriteiten opgeroepen om de rave stop te zetten en te vertrekken. Zo'n 10 ravers die niet spontaan wilden vertrekken, zijn administratief aangehouden.

Wel waren nog enkele feestvierders te zeer onder invloed van alcohol en/of drugs om zelf weg te rijden. "We hebben daarom een vooruitgeschoven medische post geïnstalleerd", zegt Berx. "Deze personen zullen hun roes kunnen uitslapen en dan krijgen ze informatie over waar ze hun intussen getakelde voertuig kunnen recupereren."

Zowel de aanwezigen als de organisatoren riskeren vervolging als de politie hen kan identificeren. Er is ook materiaal, zoals geluidsinstallaties, bestuurlijk in beslag genomen zodat er later dit weekend niet elders opnieuw een rave zou starten.

BEKIJK - "Het is de verjaardag van 3 dj's", verklaren 2 aanwezigen op de rave in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Brandgevaar

"De rave is diep in de nacht begonnen", vertelde Berx vanochtend. "Ik ben om 3 uur vannacht gebeld. Om 5.41 uur heb ik dan het provinciale rampenplan afgekondigd, op vraag van de burgemeesters van Brecht, Brasschaat en Wuustwezel."

"Het gaat om een actief militair domein waar ook niet ontplofte oorlogsmunitie aanwezig is. Kortom: dat is een gevaarlijk gebied." Alle toegangswegen tot het gebied werden vanochtend een tijdlang afgesloten door de politie. Nadien werden ze systematisch gecontroleerd.

BEKIJK - Een medewerker van Gazet van Antwerpen kon beelden maken op het terrein:

Videospeler inladen...

De veiligheidsdiensten hielden het terrein de hele voormiddag nauwgezet in de gaten, onder meer met drones. "We willen te allen tijde vermijden dat er brand ontstaat, want het is code geel", stelde Berx. Twee jaar geleden ontstond er nog een grote natuurbrand op het terrein nadat militairen er hadden geoefend met brandbare lichtspoorkogels. Honderden hectaren bos en heide werden er in de as gelegd.

Vlaams minister van Justitie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) van haar kant riep op tot "daadkrachtig optreden van de veiligheidsdiensten". "We hebben in Sint-Truiden gezien hoeveel schade voor ons leefmilieu en onze natuur het resultaat kan zijn. [Het Agentschap voor] Natuur en Bos staat paraat en verhoogt waakzaamheid voor brandgevaar door open vuren."

Dat "daadkrachtig optreden" kwam er dus ook iets voor de middag. Berx wijst erop dat het afsluiten en controleren van toegangswegen een belangrijke rol heeft gespeeld in het snelle afhandelen van de rave. "We hebben de feestvierders ook op het hart gedrukt dat het gaat om een actief militair oefenterrein en daar had men ook wel oren naar."

BEKIJK - Dronebeelden van vanochtend tonen de omvang van de rave:

Videospeler inladen...

Nog meer feestjes

In Oud-Heverlee, bij Leuven, is vannacht trouwens ook een illegaal feestje stilgelegd. Buurtbewoners hadden de politie gebeld, omdat ze last hadden van luide muziek. Die kwam uit een tunnel onder de E40. Een honderdtal jongeren had er een feestje gebouwd. De politie heeft daar een eind aan gemaakt en de geluidsinstallatie in beslag genomen. Eén jongeman is opgepakt omdat hij zich verzette.

Eerder deze week was er bezorgdheid in Glabbeek, Sint-Truiden en Tienen over een mogelijke illegale raveparty. Onder meer in de buurt van het oude militaire domein van Attenrode-Wever waren spotters opgepakt, die de omgeving aan het verkennen waren. De gemeenten hadden daarom al voorzorgsmaatregelen genomen rond hun militaire domeinen. 

BEKIJK - Reporter Tomas Teetaert in "Het Journaal": "Door bezorgdheid over mogelijke natuurbrand is rave meteen in de kiem gesmoord":

Videospeler inladen...

Meest gelezen