Meer onweer en rukwinden op komst, Brussel zet zich schrap en sluit parken en bossen

Het is een weekend vol zon, maar ook intense buien, stevige windstoten en onweer. Het KMI heeft code geel aangekondigd. Het noodnummer 1722 is geactiveerd voor risico op storm- en waterschade. Brussel neemt voorzorgsmaatregelen en sluit parken en bossen.

Vooral in het eerste deel van de komende nacht kunnen er enkele plaatselijke buien met onweer ontstaan, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en wordt het licht bewolkt tot helder.

De dag begint overwegend droog en vaak zelfs zonnig. Vanaf de vroege namiddag wordt het instabiel met buien en lokaal onweer vanuit Frankrijk. Plaatselijk zijn die buien stevig met veel neerslag in korte tijd en kans op hagel en windstoten. De maxima schommelen tussen 24 graden aan zee, 27 graden in het centrum en 29 of 30 graden in het oosten.

BEKIJK - "Zaterdag lokaal al onweer, zondag wordt het echt pittig": weervrouw Jacotte Brokken vertelt wat we mogen verwachten:

Videospeler inladen...

Het KMI kondigt voor morgen code geel voor onweer af tussen 13u en 21u. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd voor risico op storm- en waterschade. Bel 112 voor dringende situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.  

BEKIJK - Her en der hevige regenbuien in het land:

Videospeler inladen...

Brussel sluit parken

Het Zoniënwoud en de Brusselse gewestelijke parken, natuurreservaten en bossen sluiten morgen vanaf 12 uur voor het publiek, wegens de aangekondigde windstoten van meer dan 80 km/u. Dat meldt Leefmilieu Brussel.

Aan de ingangen zullen berichten worden opgehangen en de parkwachters zullen het publiek informeren. Leefmilieu Brussel raadt op het volledige grondgebied aan om niet in de buurt van bomen te komen.

Het einde van het toegangsverbod is gepland voor maandagochtend. Na afloop van de stormwaarschuwing zullen de Brusselse groene ruimten geïnspecteerd, opgeruimd en beveiligd worden.

Extra treinen naar de zee
Vanwege het mooie weer worden dit weekend veel bezoekers verwacht aan de kust. De NMBS legt extra treinen in naar zee, exacte uurregelingen kan je opzoeken op de website van de NMBS. Reizigers wordt aangeraden om voldoende water mee te nemen voor onderweg. Ze krijgen ook het advies om de spitsuren (aankomst aan de kust tussen 11u en 14u en vertrek vanuit de kust tussen 17u en 20u) zoveel mogelijk te vermijden.

Wat na het weekend?

Maandagochtend is er vooral in Hoog-België kans op lage bewolking of mist. Overdag wisselen zon en wolken elkaar af. Een paar lokale buien blijven mogelijk, maar het blijft meestal droog bij maxima van 22 tot 26 graden.

Dinsdag is het wellicht eerst droog met vooral naar het oosten toe nog brede opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking vanaf het westen toe en vergroot de kans op perioden van regen. Mogelijk ontstaan er in het oosten stilaan enkele buien met onweerachtig karakter. De maxima liggen tussen 23 graden in het westen en 28 graden in het oosten.

Woensdag en donderdag verwacht het KMI opklaringen en stapelwolken. Droge perioden en enkele buien wisselen elkaar af bij maxima van 19 tot 23 graden.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (vrijdag 7 juli 2023, 20u):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen