Videospeler inladen...

Oekraïense president Zelenski bezoekt op 500e dag van oorlog Slangeneiland, dat symbool staat voor Oekraïense verzet

De Oekraïense president Volodmir Zelenski heeft Slangeneiland bezocht, een eiland dat "nooit veroverd zal worden door de bezetter", aldus Zelenski. Slangeneiland is een strategisch belangrijk eiland in de Zwarte Zee, waar Oekraïne in het begin van de oorlog met Rusland een belangrijke overwinning behaalde. Hij bezocht het eiland omdat de oorlog in Oekraïne vandaag exact 500 dagen aan de gang is. 

Slangeneiland is een piepklein Oekraïens eiland in de Zwarte Zee van amper 660 meter lang en 440 meter breed, het ligt zo'n 40 kilometer voor de kust van Roemenië. "We zijn vandaag op Slangeneiland, dat nooit veroverd zal worden door de bezetter, net als de rest van Oekraïne, omdat wij het land van de moed zijn", verklaarde de Oekraïense president in een eigen gemonteerde video, die werd gepubliceerd op sociale media.

"Ik wil hier, vanaf deze plaats van overwinning, al onze soldaten bedanken voor deze 500 dagen", zei Zelenski voorts. De videobeelden tonen hoe de Oekraïense president met de boot aankomt op het eiland en bloemen neerlegt voor een gedenkteken. Hij legt ook bloemen neer in zee. 

Zelenski heeft deze video eerder opgenomen, momenteel is bij op bezoek in Turkije om met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te praten over onder meer de graandeal en een mogelijke toetreding tot de NAVO. 

Slangeneiland symbool voor Oekraïens verzet

Kort na de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022 veroverde het Russische leger Slangeneilend. Het eiland is klein, maar het is van strategisch belangrijk om controle uit te oefenen over het westelijke deel van de Zwarte Zee.

Er waren destijds een klein aantal Oekraïense grenswachters gestationeerd op het eiland. Russische soldaten hadden vanaf het oorlogsschip de Moskva via de radio de Oekraïners bevolen om zich over te geven. Maar in de vrijgegeven audio-opname hoor je de Oekraïners aan de Russen zeggen dat ze konden "oprotten". De Oekraïense reactie werd een hit op internet en zelfs op Oekraïense postzegels geplaatst. 

Uiteindelijk werden de Oekraïense soldaten gevangengenomen, daarna werden ze geruild voor Russische gevangenen. De Moskva zonk in de Zwarte Zee nadat het oorlogsschip volgens Kiev was geraakt door Oekraïense raketten. Moskou had enkel melding gemaakt van een explosie aan boord. De Russen verlieten het eiland in juni 2022 vorig jaar. 

Meer dan 9.000 burgerdoden, volgens VN

Ook de VN komt exact 500 dagen na het begin van de invasie met een rapport, waarin staat dat meer dan 9.000 burgers, onder wie 500 kinderen, zijn gedood sinds de start van deze oorlog. "Vandaag zien we een nieuwe grimmige mijlpaal in de oorlog die een gruwelijke tol blijft eisen van Oekraïense burgers", zei Noel Calhoun van de VN-missie voor mensenrechtenmonitoring in Oekraïne (HRMMU).

Hoewel het aantal slachtoffers dit jaar gemiddeld lager was dan in 2022, steeg het aantal in mei en juni weer, aldus de VN-waarnemers. Tegelijk vermelden ze dat de werkelijke balans waarschijnlijk veel hoger ligt.

Ook vandaag kwamen er zeker acht mensen om het leven bij een Russisch bombardement op de stad Lyman in Oost-Oekraïne, dat maakte de Oekraïense gouverneur van de regio Donetsk bekend. Er vielen minstens vijf gewonden.

BEKIJK: Het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan Slangeneiland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen