© Kampus Production

Hoe schadelijk is dat verfrissende pintje?

De kans dat je met dit warme weer op een terrasje belandt en daar een fris pintje of glas rosé bestelt, is reëel. Maar weet dat hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer je je lichaam schade toebrengt. "De meeste mensen weten dat alcohol slecht is voor de lever, maar het brengt ook schade toe aan de hersenen", zegt huisarts Sophie Tobback die gespecialiseerd is in verslavingsproblematieken.

Als huisarts gespecialiseerd in verslavingsproblematieken werkt Sophie Tobback op een dienst voor mensen met dementie. Daar ziet ze dagelijks wat alcohol op lange termijn kan aanrichten. "Eén derde van de mensen die daar opgenomen zijn, hebben een alcoholprobleem. Het schrijnende is dat het mensen zijn van tussen de 60 en 70 jaar, tien jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd voor Alzheimerpatiënten. Die mensen zijn volledig de kluts kwijt, zowel in tijd, als in ruimte."

10 glazen per week

Maximum tien glazen alcohol per week, dat is de officiële richtlijn van het Vlaams Expertisecentrum alcohol en andere drugs. Ga je erover, weet dan dat je je lichaam schade toebrengt. "De meeste mensen weten wel dat alcohol slecht is voor de lever, maar het brengt ook schade toe aan de hersenen."

Alcohol heeft zowel op korte als op lange termijn gevolgen. "Op korte termijn gaat het om het verlies van controle, wat het risico op ongevallen verhoogt. Op lange termijn brengt het lever- én hersenschade toe. Door alcohol gaat je lever vervetten, wat kan overgaan in levercirrose. In het droge, dode weefsel kunnen zich ook tumoren gaan ontwikkelen, dan gaat het om leverkanker."

Het beschadigen van je hersenen gebeurt sluipend, de grote schade is pas echt zichtbaar na 20 jaar

Sophie Tobback, huisarts gespecialiseerd in alcoholproblematiek

Daarnaast beschadigt alcohol je hersenen. "Dat gebeurt sluipend. Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op verwardheid, karakterstoornissen en in zeer ernstige gevallen op dementie. Dat gebeurt zonder dat je het weet, de grote schade is pas echt zichtbaar na 20 jaar."

Hoopgevend nieuws

Tobback ergert zich aan de manier waarop er nog altijd met alcohol wordt omgegaan. "Als je naar jongerenzenders op de radio luistert, hoor je dat het heel vaak over alcohol gaat. Ze berichten dan over hoe ontspannend alcohol kan zijn, zonder het over het toxisch effect van alcohol te hebben."

"Wat mij wél hoopvol stemt, is dat meer en meer mensen ervoor kiezen om geen alcohol meer te drinken. Iedereen kent tegenwoordig wel iemand die niet of maar heel weinig drinkt. Als je zelf beslist om geen alcohol meer te drinken, heb je zo al iemand in je omgeving die je steunt. Tien jaar geleden was dat ondenkbaar."

Gecontroleerd alcohol drinken kan, maar hou je dan aan deze regels:
 
  • Drink niet meer dan 10 glazen alcohol per week.
  • Probeer zeker om enkele dagen niets te drinken. Liever een paar dagen geen alcohol en dan één dag 2 of 3 glazen, dan elke dag een glas.
  • Drink niet alleen, altijd in gezelschap.
  • Geef zeker geen alcohol aan minderjarige kinderen. Hoe jonger ze beginnen te drinken, hoe groter de kans dat ze een alcoholverslaving ontwikkelen.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel citeerden we dokter Tobback die zei dat er bij elk glas alcohol hersencellen afsterven, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Meest gelezen