Vietnam verbiedt "Barbie" vanwege wereldkaart, filmstudio verdedigt: "Dit is gefantaseerd"

De Amerikaanse filmstudio Warner Bros heeft voor het eerst gereageerd op de commotie over de film "Barbie" in Vietnam en de Filipijnen. Vietnam heeft de film verboden omdat er een wereldkaart te zien is die China's eisen over de Zuid-Chinese zee zou ondersteunen. De Filipijnen overwegen een verbod. "Dit is slechts fantasie, zoals een kindertekening", zegt Warner Bros. "Hier zit geen bedoeling achter."

Later deze maand beleeft de langverwachte film "Barbie" zijn wereldwijde première, met een suikerspinroze Margot Robbie en fluovrolijke Ryan Gosling als Barbie en Ken. Wereldwijd, maar toch niet overal. Eerder deze week besliste Vietnam dat de film daar niet in de zalen mag komen. En ook de Filipijnen buigen zich momenteel over die vraag.

Aanleiding is een scène met een kaart van de wereld, heel kleurrijk, met stippellijntjes en pijltjes die reisroutes aanduiden, golfjes, bootjes, dolfijntjes... Het is een schijnbaar verwaarloosbare achtergrond in een filmscène, maar voor Vietnam en de Filipijnen gaat het om meer dan een detail. Ze vinden namelijk dat de kaart China's eisen over de Zuid-Chinese Zee ondersteunt. En dat is een bijzonder gevoelige kwestie in Oost-Azië.

Waarover gaat de onenigheid?

De Zuid-Chinese Zee is een strategisch belangrijk gebied, rijk aan potentiële natuurlijke bronnen en vis. De zee ligt tussen meerdere invloedrijke landen, zoals China, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen. China zegt dat het vanuit historisch oogpunt altijd het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee gecontroleerd heeft. In 1947 publiceerde China een kaart met de befaamde "negen-streepjes-lijn", dat een groot deel van de eilanden in de Zuid-Chinese Zee voor China claimt en slechts wat kustgebieden overlaat voor de andere landen.

Maar ook Vietnam zegt over historische kaarten te beschikken om een groot deel van de Zuid-Chinese Zee op te eisen. De Filipijnen roepen dan weer hun geografische nabijheid tot enkele van de eilanden in. En Maleisië en Brunei zeggen dat delen van de Zuid-Chinese Zee binnen hun economische zones vallen zoals bepaald volgens de wetgeving van de Verenigde Naties.

In 2013 legden de Filipijnen hun dispuut met China voor aan het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Dat oordeelde drie jaar later dat China geen enkel historisch recht heeft op gebieden in de Zuid-Chinese Zee. China erkent dat arrest niet.

Verschillende landen rond de Zuid-Chinese Zee hebben elk hun eigen claims. De U-vormige rode lijn omvat China's claim, die betwist wordt door de andere landen.

De Vietnamese overheidsdienst die zich buigt over buitenlandse films voor die in de zalen mogen, stelde eerder deze week dus zijn veto over "Barbie". De bewuste scène toont een kaart die de Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee ondersteunt, klinkt het. "We geven geen licentie aan de Amerikaanse film Barbie om in Vietnam vertoond te worden, omdat hij het aanstootgevende beeld van de negen-streepjes-lijn toont", klinkt het.

"Het is gefantaseerd, zoals een kindertekening"

Filmstudio Warner Bros heeft nu officieel gereageerd. In een verklaring, verspreid via het persagentschap Reuters, verdedigt de studio de wereldkaart. Er zit geen enkele bedoeling achter, klinkt het. "De kaart in Barbie Land is gefantaseerd, zoals een kindertekening. De krabbels stellen Barbie's ingebeelde reis van Barbie Land naar de echte wereld voor. Ze hebben geen enkele bedoeling, het is geen statement van welke aard dan ook."

Ook in de Filipijnen buigt een overheidscommissie zich momenteel over de toelaatbaarheid van "Barbie". Sommige senatoren willen dat de film verboden wordt, anderen vragen dat er een vermelding bij de film komt. "De film Barbie is fictie, net zoals de negen-streepjes-lijn", zegt senator Risa Hontiveros. "Op zijn minst moeten onze bioscopen een expliciete vermelding tonen dat die negen-streepjes-lijn een ingebeeld hersenspinsel van China is."

Het is niet de eerste keer dat Vietnam en/of de Filipijnen films en televisieseries verbieden vanwege de manier waarop ze de Zuid-Chinese Zee in beeld brengen. In 2019 verboden beide landen de animatiefilm "Abominable" van DreamWorks, in 2021 mocht de actiefilm "Uncharted" er niet vertoond worden. Vorig jaar werd de Netflix-reeks "Pine Gap" verboden in Vietnam, in de Filipijnen mochten twee afleveringen niet uitgezonden worden.

Bekijk hier de officiële trailer van "Barbie", waarin ook de beruchte wereldkaart even opduikt:

Meest gelezen