© Els Van Heuverzwyn

Roland op Gent Jazz: "Als je in eigen stad speelt, herken je de bakker van op de hoek in het publiek"

Roland Van Campenhout, heeft op dag drie van Gent Jazz het grote podium gevuld, met zijn band "Roland & The Space Cowboys. Eén van die cowboys is gitarist en zanger Pieter-Jan De Smet, ook al van Gent. Hoewel Roland begon in de blues, bracht hij gisteren een breed spectrum aan stijlen, wat hij zelf "Ethno-Pop-Folk" noemt.

"Het begon effectief met blues", zegt Roland, "Maar eigenlijk ben ik een skifflegast (skiffle is een muzieksoort die 100 jaar geleden in New Orleans ontstond, afgeleid van dixieland, folk, blues en jazz, nvdr). Maar ik ben ook liefhebber van het ter plekke uitvinden van soundscapes en het creëren van dingen die je na 10 minuten weer vergeten bent. Dus het mag zeker wel breder zijn dan blues." Roland wordt eind van de maand 79, "maar leeftijd speelt geen rol", zegt hij. "Tijd bestaat niet voor mij. We zijn hier, en binnen 3.000 jaar niet meer." "Het is zoals ze in Afrika zeggen", vult Pieter-Jan De Smet aan: "Vous avez l’horloge, nous avons le temps” ("Jullie hebben het uurwerk, wij hebben de tijd" nvdr).

"We hebben bijna een meester-leerling-relatie", vindt PJ De Smet

De Gentse gitarist en zanger Pieter-Jan De Smet (55) is al ruim 40 jaar bevriend met Roland. "Een muzikaal huwelijk zou ik het niet meteen noemen, wel een heel mooie vriendschapsrelatie. Ik weet dat Roland dat niet zo graag hoort, maar het is bijna een meester-leerling-relatie. Ik heb verschrikkelijk veel aan Roland te danken, en da’s wel heel belangrijk." Roland was de producer van zijn eerste album in 1993.

Pieter-Jan De Smet en Roland Van Campenhout
© Els Van Heuverzwyn

"Als Gentenaar in Gent optreden doet mij altijd wel iets"

Roland geeft veel concerten, maar op Gent Jazz optreden doet hem zeker iets. "Ik woon hier al van begin de jaren '60, en heb het begin van de Gentse Feesten meegemaakt, samen met de wonderbaarlijke Walter De Buck. Ik heb ook veel goede herinneringen aan fantastische grote namen uit de jazz die ik hier op Gent Jazz gezien heb. Als je optreedt in eigen stad, zie je ook wel wat mensen die je kent, natuurlijk, bij wijze van spreken ook de bakker van op de hoek die in 't publiek staat."

Roland & The Space Cowboys op Gent Jazz
© Els Van Heuverzwyn

Meest gelezen