Erdogan vecht voor behoud Graandeal

Vrijdag was de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te gast bij zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan. Beide staatshoofden spraken over de graandeal, die de vrije passage van Oekraïens graan door de Zwarte Zee vrijwaart. Ook Poetin krijgt een uitnodiging van de Turk.

Waarom is dit belangrijk?

De Oekraïense wateren liggen bezaaid met zeemijnen, gelegd door zowel Oekraïne als Rusland. Daarnaast varen Russische oorlogsschepen nog steeds rond in de Zwarte Zee. Dit alles maakt de uitvoer van Oekraïens graan, dat cruciaal is voor veel Afrikaanse landen, bijna onmogelijk. De graandeal, gesloten tussen de vechtende partijen, en met Turkije en de VN als bemiddelaars, moet dat mogelijk maken. De deal staat echter op springen.

In het nieuws: Zelensky ging op de Turkse thee bij Erdogan.

  • De Oekraïense president is bezig aan een nieuwe tournee, dit keer door Oost-Europa. Zo ging hij al een stevig potje bikkelen met de Bulgaarse president Rumen Radev, ontmoette hij Tsjechisch president Petr Pavel en bezocht hij de Slowaakse hoofdstad Bratislava voor een onderhoud met president Zuzana Caputova. Erdogan is de volgende in het rijtje.
  • In Ankara stonden wapenleveringen niet bovenaan het lijstje 'te behandelen onder
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer