Archieffoto provincie Sistan-Baluchistan

Zes doden bij aanslag op politiekantoor Iran

In het zuiden van Iran zijn zes mensen om het leven gekomen bij een aanslag op een politiekantoor. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld. Onder de doden bevinden zich twee politieagenten en de vier aanvallers.  

Bij de aanslag in Zahedan, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Sistan-Baluchistan, "vielen vier gewapende personen een politiebureau aan". Dat meldde het Iraanse staatspersbureau Irna. Het bureau heeft het over een "terreuraanslag".

Een verslaggever van de staatstelevisie zei dat de aanvallers granaten gebruikten om de poorten van het politiebureau op te blazen en er daarna een intens vuurgevecht volgde. "Er werden twee politieagenten gedood", aldus de verslaggever. Over mogelijke gewonden werd er niets gemeld. 

Het staatspersbureau meldde verder dat de "vier terroristen" die bij de aanval betrokken waren, werden gedood tijdens het vuurgevecht. De identiteit van de aanvallers is voorlopig onbekend. De aanslag werd nog niet opgeëist. 

De provincie Sistan-Baluchistan grenst aan Pakistan en Afghanistan. Het is een van de armste provincies in Iran, bovendien lopen er belangrijke smokkelroutes voor drugs door deze regio. 

Twee mannen opgehangen in Shiraz

Eerder op de dag werden ook in het zuiden van het land twee mannen opgehangen die betrokken waren bij de aanval op het sjiitische heiligdom Sjah Tsjeragh in de miljoenenstad Shiraz. Dat meldde opnieuw persbureau Irna. 

De aanslag gebeurde in oktober op het Sjah Tsjeragh-mausoleum, een belangrijk bedevaartsoord in Iran. De
 aanvaller ging destijds het populaire heiligdom binnen, haalde een aanvalsgeweer uit zijn tas en begon op de aanwezigen te schieten. Bij die aanslag vielen dertien doden.

De schutter bleek een burger uit Tadzjikistan te zijn. Hij stierf in een ziekenhuis aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens de aanval.

Beide mannen die vandaag werden geëxecuteerd, werden in een omstreden proces veroordeeld als de vermoedelijke opdrachtgevers voor de aanslag. De aanslag werd destijds opgeëist door terreurgroep IS. Beide mannen werden in het openbaar bij zonsopgang opgehangen in Shiraz.

Iran Human Rights (IHR), een non-profitorganisatie, klaagt aan dat het een oneerlijk proces was en de veroordeelden door marteling bekentenissen hebben afgelegd. Volgens IHR stijgt het aantal executies in het land en zijn er dit jaar al 367 mensen om het leven gebracht. 

Meest gelezen