Klimaatprotest van actiegroep Code Rood aan Engie-site voorbij

De protestactie van de klimaatactiegroep Code Rood in het Luikse Flémalle is voorbij. De actievoerders bezetten er vier dagen lang de site waar Engie een nieuwe gascentrale wil bouwen. Volgens hen strookt de nieuwe centrale niet met het doel om de opwarming van de aarde te beperken met 1,5 graad Celsius. "Deze actie zal niet de laatste zijn", zegt Code Rood.

Om 14.00 verlieten 400 klimaatactivisten van Code Rood de terreinen van Engie in Flémalle, in de provincie Luik. Daarmee kwam een einde aan de bezetting die sinds woensdag aan de gang was. Ook op twee andere locaties vonden er acties plaats, met (volgens de organisatie) zo'n 300 actievoerders aan de hoofdzetel van Engie in Brussel op donderdagochtend en aan de kerncentrale van Tihange.

Er waren enkele opstootjes met de politie bij het begin van de bezetting, maar verder verliep de bezetting zonder noemenswaardige problemen.

Bij elektriciteitsproducent Engie klinkt het dat de eerste bekommernis was dat er geen gewonden zouden vallen bij de bezetting. "En dat is gelukt dankzij de goede samenwerking van alle partijen", zegt woordvoerder Olivier Desclée. "Verder heeft de werf in Flémalle ook drie dagen stil gelegen, maar we waren vooraf gewaarschuwd, waardoor we ons hebben kunnen organiseren."

"Absurd"

Engie wil in Flémalle een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale bouwen. Dat strookt niet met de doelstellingen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, klagen de activisten aan.

Om de klimaatverandering onder controle te houden, zou de wereld zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk moeten afbouwen. Elke nieuwe infrastructuur die aangelegd wordt, legt het gebruik van fossiele brandstoffen in de toekomst vast. Daarom pleitte VN-secretaris-generaal António Guterres in juni bijvoorbeeld nog voor een ogenblikkelijke uitfasering van olie, steenkool en gas.

BEKIJK - De actievoerders verlieten om 14.00 de terreinen van Engie.

Videospeler inladen...

Volgens de activisten zal de nieuwe gasfabriek in Flémalle echter nog 25 jaar operationeel moeten zijn voor hij rendabel is. "De federale overheid en Engie kiezen ervoor om de sociale en klimaatcrisis enkel te verergeren", zegt Katharina, woordvoerder bij Code Rood. "Het is nochtans hoogstnoodzakelijk om een regelrechte en rechtvaardige energierevolutie in te zetten. De regering dient te starten met het annuleren van de absurde bouw van nieuwe fossiele gascentrales.”

30 procent waterstof

Code Rood is ontgoocheld door het gebrek aan reactie vanuit het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Daar bleef het tot nu toe stil.

"Het staat de actievoerders vrij om een onderhoud aan te vragen met de minister", klinkt het vandaag bij monde van woordvoerder Jonas Dutordoir. Verder wijst hij erop dat de gascentrale niet integraal op gas zal werken. "Vanaf 2025 zal die voor 30 procent op waterstof draaien. Bovendien zal de centrale niet veel draaien als er veel zon of wind is. De uitstoot van de centrale zal ook gecompenseerd worden binnen het ETS-systeem (het Europese systeem van emissiehandel, red.)."

"We zijn het eens met de doelstelling dat we snel af moeten van fossiele energie en dat de uitstoot naar beneden moet. De energieminister zet vooral in op veel meer hernieuwbare energie. We zien dat haar beleid vruchten afwerpt met fors meer elektrificatie en een dalende CO₂-uitstoot."

Niet de laatste actie

Bij Code Rood is men daar niet van onder de indruk. "Dat er vanaf 2025 30 procent waterstof zou worden gebruikt, is nieuws. Hoe dan ook blijft het punt dat de centrales voor de meerderheid op fossiel gas blijven draaien. Wettelijk is er ook geen enkele beperking qua draaiuren."

Code Rood noemt het "absurd en niet in mijn met de hoge urgentie van de zaak" om "twee fossiele gascentrales te bouwen met publiek geld en te claimen dat dat zelfs een goede zaak is voor het klimaat".

De protestbeweging blijft strijdlustig. "Onze boodschap is duidelijk: deze actie zal niet de laatste zijn."

Meest gelezen