Betonblokken aan Atomium moeten straatracers uit Eeuwfeestlaan weren: "Ze verzamelen hier en zorgen voor overlast"

Een deel van de Eeuwfeestlaan aan het Belgiëplein en het Atomium in Brussel zal deze zomer in het weekend afgesloten zijn voor verkeer. Zo wil de stad straatracers uit de Heizelvlakte weren. "Het werd een verzamelplek voor hen", zegt schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen).

De stad kampt al jaren met straatracers die in de buurt van het Atomium zich uitleven en voor veel overlast en onveiligheid zorgen. De stad heeft daartegen al meermaals maatregelen genomen. Toch raceten enkele autobestuurders aan het begin van de zomer weer door de straat. Daarom zal de stad de Eeuwfeestlaan van vrijdagavond 18.00 uur tot maandagochtend 5.00 uur deze zomer afsluiten voor verkeer.

"We willen de straatracers minder ruimte geven", zegt schepen van Mobiliteit Bart Dhondt. "Zo garanderen we de veiligheid van de bezoekers én de nachtrust en de levenskwaliteit van de buurtbewoners." 

Verzamelplek voor straatracers

Of het probleem zich dan niet gewoon zal verplaatsen naar een ander tijdstip en een andere plek? "Dit is natuurlijk niet de enige maatregel die we nemen tegen de straatracers. Maar door de Eeuwfeestlaan af te sluiten in het weekend, beperken we de mogelijkheden van de racers. We hebben vastgesteld dat ze net dan vaak verzamelen rond het Atomium en daar heen en weer rijden", zegt hij. "En we zullen zeker goed monitoren of het probleem zich verplaatst."

Volgens de schepen zorgt de maatregel voor beperkte hinder en zijn er voldoende alternatieve routes. "Al zal het even aanpassen zijn voor de buurtbewoners die de straat vaak gebruiken", zegt hij. Hij raadt ook nog aan iedereen aan het Brosella Festival in de buurt te bezoeken. "Aarzel niet om af te komen", lacht hij.

Meest gelezen