Tristan Boedts (links) met schepenen El Bazioui (midden) en Watteeuw (rechts)
© Dirk Verleyen

Tristan zet Gentse schepenen in een rolstoel om te tonen dat mobiliteit voor mensen met beperking beter kan

Student Tristan Boedts liet twee Gentse schepenen van de partij Groen in een rolstoel door de stad rijden om hen te tonen dat de toegankelijkheid veel beter moet. Tristan studeert in Engeland en merkt dat het daar voor mensen met een beperking beter gaat.

Schepen van Jeugd en Facilitair Management Hafsa El Bazioui (Groen) vertelt dat ze met Tristan Boedts en haar collega schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) een tocht met een rolstoel maakte door de stad: "We gingen van het stadhuis tot aan het Sint-Pieters-Station en we hebben ook de tram genomen. We hebben stilgestaan bij plekken die al goed aangepakt zijn qua toegankelijkheid, maar bij ook punten die voor verbetering vatbaar zijn."

Veel beter in Engeland

Volgens student Tristan Boedts is er nog veel voor verbetering vatbaar. Hij is duidelijk: "Je geraakt nergens in de stad. Als je er al geraakt met een ontoegankelijke bus of je wil ergens parkeren met je auto, dan zie je dat die parkeerplaats niet toegankelijk is. Cultuurhuizen, cafés, niets is aangepast voor mensen met een beperking. Het is al jaren zo."

Tristan wijst erop dat toegankelijkheid niet alleen nodig is voor personen in rolstoelen. "Met de vergrijzing is er ook nood aan betere toegankelijkheid voor mensen met rollators, met kinderwagens, voor blinden,... er zijn veel mensen die nood hebben aan oplossingen."

Hij studeert in Engeland de richting consumentengedrag en merkt dat het daar veel beter is. "Ik zie dat het hier wel zou kunnen, maar dat het in tegenstelling tot in Engeland niet wordt doorgeduwd. Er is wel goodwill, maar komt er niet van."

Schepen Watteeuw wil verandering in de mentaliteit

Schepen Filip Watteeuw is bijna 12 jaar schepen in Gent, maar geeft toe dat er nog veel werk is. "Als we willen dat Gent een zachte toegankelijke stad is, moet dit centraal staan in het beleid van de volgende jaren." Volgens de schepen vragen aanpassingen veel werk omdat Gent een historische stad is. Maar er moet vooral een verandering in de mentaliteit komen van al wie voor de stad werkt, vindt hij: "Het is mij duidelijk dat we het niet halen met het oplossen van losse problemen. Het moet in de mindset zitten, in de geesten van elke medewerker van de stad dat mensen overal moeten kunnen binnen geraken."

Soms botst het

Gent wil een groene stad zijn en soms botst dat met andere zaken. Ontharding wordt bijvoorbeeld gepromoot in de strijd tegen klimaatverandering. Zo ontstaan er voetpaden waar de tegels vervangen worden door kiezelsteentjes, wat niet handig is om met een rolstoel door te rijden. "Dat zijn twee dingen die samenkomen, we moeten ontharden en tegelijk ervoor zorgen dat mensen overal kunnen geraken. We gaan nog fouten maken, maar we moeten proberen naar 100 procent toegankelijkheid te gaan. Dat is geen zaak van 1 partij, maar van iedereen. Bijvoorbeeld ook van iemand die de vuilniszak buiten zet, maar onbewust in de weg van passanten."

Zijn collega El Bazioui verduidelijkt dat er ook al vele zaken verbeterd zijn. Bij de aanleg van nieuwe straten bijvoorbeeld wordt er wel rekening gehouden met mensen met een beperking. "Maar het zou sneller moeten. Ik heb mijn notitieboekje volgeschreven, we gaan er meer op werken."

Meest gelezen