Amerikaans bibliotheekboek na meer dan een eeuw (en in extreem goede staat) teruggebracht

119 jaar nadat het werd uitgeleend, is een boek teruggebracht naar een bibliotheek in de Amerikaanse stad New Bedford. Het boek, een basiswerk over elektriciteit, is nog steeds in erg goede staat. "Iemand heeft dit duidelijk in een mooie boekenkast bewaard, en doorgegeven binnen de familie."

Ooit al een boek een paar dagen te laat teruggebracht naar de bibliotheek? Of misschien zelfs een paar weken? 

Weet dan dat het nog veel erger kan. De openbare bibliotheek van New Bedford, in de Amerikaanse staat Massachusetts, kreeg onlangs een boek terug dat maar liefst 119 jaar geleden werd ontleend, "An Elementary Treatise on Electricity" van de Schotse fysicus James Clerk Maxwell ("Een basisverhandeling over elektriciteit"). Maxwell leverde baanbrekend onderzoek naar elektromagnetisme.

De bibliotheek heeft die hereniging te danken aan Stewart Plein. Plein is curator bij weer een andere bibliotheek, die van de Universiteit van West Virginia. Hij vond het boek in een doos met geschonken boeken. Hij merkte ook dat er nergens op het boek aangegeven stond dat het afgeschreven was. Het boek was dus al die tijd in omloop gebleven. Daarop bezorgde hij het terug aan de rechtmatige eigenaars.

Tijdloos

Het boek is nog steeds "in extreem goede staat", zei bibliotheekdirecteur Olivia Melo aan het persagentschap AP. "Iemand heeft het duidelijk in een mooie boekenkast bewaard. Het is waarschijnlijk doorgegeven binnen de familie." Melo wordt bijna lyrisch van de vondst. Voor haar bewijst die hoe tijdloos het gedrukte woord is. "Dit boek zal er binnen honderd jaar nog altijd zijn."

De bibliotheek publiceerde twee weken geleden foto's van het boek op zijn Facebookpagina. Maar het nieuws zelf doet pas sinds gisteren wereldwijd de ronde, doordat persagentschap AP er een verhaal aan wijdde.

Het boek werd uitgeleend in 1904. Om een idee te geven hoe lang dat geleden is: elektriciteit, waar het boek dus over gaat, was toen nog een curiositeit. In 1880, 24 jaar eerder, had Thomas Edison een patent verkregen op de elektrische lamp. En in 1925, een dikke twintig jaar later, was nog steeds maar de helft van alle Amerikaanse huizen voorzien van stroom.

Thomas Edison naast zijn allereerste gloeilamp.

Omgerekende boete: 1.900 euro

Wat zou dat de ontlener eigenlijk gekost hebben aan boetes? De bibliotheek van New Bedford rekent 5 dollarcent per dag voor boeken die te laat worden binnengebracht. 119 jaar later zou de boete dan afklokken op 2.100 dollar, zo'n 1.900 euro. Zou, want de bibliotheek hanteert een maximumprijs van 2 dollar voor boetes.

Heb je zelf (natuurlijk geheel toevallig) ook al decennia lang een bibliotheekboek op de plank staan, weet dan dat je niet de enige bent. Vorig jaar kreeg een Londense bibliotheek nog een boek teruggestuurd uit Canada, maar liefst 48 jaar nadat het uitgeleend was. En in 2021 stuurde een Schot een boek na 53 jaar terug. Hij stak er toen een bankbriefje van 20 pond bij als vergoeding.

Meest gelezen