Jordy Vaesen
© VRT

Jordy Vaesen kleedt sterren als Pommelien Thijs en breekt lans voor duurzame mode: "Iemand betaalt prijs voor T-shirt van 3 euro"

Het is onmogelijk een T-shirt te maken voor 3 euro want iemand betaalt daarvoor de prijs en vaak zijn dat arme, onderbetaalde arbeiders. Dat zegt Jordy Vaesen in "Culture club zomer" op Radio 1. Hij kleedde eerder sterren als Pommelien Thijs en is te zien in "Thrift you up" op VRT MAX.

Hij is een gegeerde ontwerper bij bekend Vlaanderen en heeft meer dan 320.000 volgers op Instagram, waaraan hij een groot deel van zijn succes heeft te danken: Jordy Arthur Vaesen, een jonge couturier die tekende voor onder meer de iconische outfits van Pommelien Thijs op de MIA's en het Gala van de Gouden K's. 

BEKIJK - Pommelien Thijs valt meermaals in de prijzen op de MIA's en treedt op in een outfit van Jordy Vaesen:

Videospeler inladen...

Samen met Jasmien Van Loo en Francesco Schuster is hij ook te zien in "Thrift you up", een onlinereeks op VRT MAX waarin hij bekende en onbekende koppen aan een look naar wens helpt. Zo namen ze al William Bouva, MEROL, Charlotte Adigéry, Hugo Sigal en Aster Nzeyimana onder handen.

Voetafdruk

Duurzaamheid loopt als een rode draad door het werk van Vaesen. "Ik probeer te doen wat ik kan", vertelt hij in "Culture club zomer" op Radio 1. "Ik kan niet alles, het is onmogelijk te zeggen dat ik geen ecologische voetafdruk achterlaat."

"Ik probeer wel na te denken over hoe ik aan mode kan doen zonder massaconsumptie, zonder dat ik aan superveel sales moet beantwoorden, zonder dat ik per se elk seizoen vier of vijf collecties eruit moet persen om zoveel mogelijk geld in het laatje te brengen."

"Ik probeer ook met gerecycleerde materialen te werken. Daarbij ga ik naar de kringloop- of tweedehandswinkel en zoek ik tussen de gordijnen, de dekens en de oude lakens. Soms vind ik iets leuks van goeie kwaliteit. Of ik knip oude denimbroeken stuk om ze daarna weer ineen te steken."

"Wanneer je stof recycleert, moet je vertrekken met wat je hebt. Het is moeilijk om vooraf met een ontwerp te komen. Meestal moet ik mijn materiaal eerst zien. Van daaruit kan ik dan iets bedenken of ontwerpen."

Fast Fashion

Bij de looks die hij voor Pommelien Thijs maakte, moest hij zijn idealen deels aan de kant schuiven. "Dat is met tule gemaakt en die is nieuw aangekocht. Ik heb wel maar een stuk gemaakt, dus het is sowieso beter dan een stuk uit de fast fashion."

BEKIJK - Pommelien Thijs op het podium van de Gouden K's in een outfit van Jordy Vaesen:

Videospeler inladen...

Confectieketens raadt hij dan ook af. "Ik spoor mensen aan daar niet te kopen als het niet nodig is. Het is onmogelijk een T-shirt te maken voor 3 euro. Iemand betaalt de prijs en dat zijn vaak de mensen die de kleren maken. Zij krijgen vaak maar 10 of 20 cent per uur. Zelfs in landen waar de levenskosten lager liggen, is dat niet leefbaar, niet juist en niet eerlijk."

Door zijn keuze voor duurzaamheid, zijn de kleren van Vaesen een stuk duurder. "Ik ben volledig zelfstandig. Ik onderhoud mezelf met wat ik doe, dus vraag ik een juiste en eerlijke prijs voor de dingen die ik maak. Daar leg ik geen abnormale winstmarges bovenop. Dat is niet nodig, maar ik moet ook eten, drinken, overleven en een fatsoenlijke levensstandaard aanhouden. Daar betaal je dus een prijs voor."

BELUISTER - Het gesprek met Jordy Vaesen in "Culture club zomer" op Radio 1:

Meest gelezen