Bus met Soedanezen vertrekt uit Khartoem naar een vluchtelingenkamp op  19 juni
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens 22 doden bij luchtaanval op grootste stad van Soedan, VN veroordeelt aanval "totale minachting voor mensenrechten"

In Soedan vielen minstens 22 doden en tientallen gewonden bij een luchtaanval van het Soedanese leger op een residentiĆ«le wijk in de stad Omdurman. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Khartoem laten weten. Omdurman is de grootste stad van het land.Ā Ā De oorlog tussen de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) en het reguliere leger van Soedan is twaalf weken aan de gang. Het conflict heeft al aan meer dan 2.000 mensen het leven gekost. DeĀ VN-topman Antonio Guterres heeft de aanval intussen sterk veroordeeld.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres was "geschokt door het geweld" in Soedan en heeft intussen de aanval sterk veroordeeld.Ā "Er is een totale minachting voor humanitair recht en voor de mensenrechten die gevaarlijk en verontrustend is", voegde hij eraan toe. Hij roept de strijdende generaals op tot "een duurzame stopzetting van de vijandelijkheden". Soedan bevindt zich "op de rand van een burgeroorlog die destabiliserend kan zijn voor de hele regio", klonk het nog.Ā 

In het land in de Hoorn van Afrika voert het leger onder leiding van generaal Abdel Fattah al-Burhane sinds midden april een verbeten strijd uit met de paramilitairen van de Rapid Support Forces (RSF) die door generaal Mohamed Hamdane Daglo worden aangevoerd.

RSF: "Aanval op onschuldige burgers"

"We veroordelen krachtig de opzettelijke luchtaanvallen van de extremistische terroristische militie onder leiding van Al-Burhan", dat schrijft RSF op Twitter.Ā  "De luchtaanvallen vonden zaterdagochtend plaats en waren gericht op onschuldige burgers in verschillende woonwijken van West Omdurman."

De stad Omdurman ligt rechtover Khartoem aan de andere oever van de Nijl.Ā Volgens de paramilitaire groep vielen er minstens 31 doden, onder wie vele burgers.Ā Er zou ook veel schade aan de huizen zijn.Ā Ze toonden ook videobeelden van de aanslag op Twitter.

Het Soedanese leger beweerde dan weer in een bericht op Facebook dat hun speciale troepen "20 rebellen" hebben gedood. Ook de wapens van de soldaten werden vernietigd, volgens het leger.

Noch de informatie van de RSF, noch die van het leger, kon onafhankelijk geverifieerd worden. Volgens inwoners van de stad Omdurman hebben vliegtuigen van het leger herhaaldelijk RSF-troepen in deze regio aangevallen. De paramilitaire strijdmacht RSF heeft dan weer drones en luchtafweerwapens tegen het leger ingezet. Volgens een andere inwoner gebruikten de RSF-aanhangers de huizen in de stad als schild tijdens een aanval van het leger.Ā 

Gevechten vooral bij Omdurman

De Soedanese hoofdstad Khartoem en de steden Omdurman en Bahri, kwamenĀ in handen vanĀ de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF)Ā kort na het begin van de oorlog in april. Het reguliere leger lanceerde lucht- en artillerieaanvallen om terrein terug te winnen.Ā 

De afgelopen dagen concentreerden de gevechten zich vooral op de stad Omdurman. Door het westelijke deel van de stad loopt namelijk een belangrijke bevoorradingsroute voor de RSF. Maar ook het zuiden en oosten van Khartoem werden nog steeds getroffen door nachtelijke aanvallen.

Gevechten Khartoem 8 juni
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Gevechten al twaalf weken aan de gang

Op 15 april braken de hevige gevechten uit tussen twee rivaliserendeĀ generaals, namelijk tussen Abdel Fattah al-Burhan van hetĀ reguliere leger en tussenĀ Mohamed Hamdan Dagalo, ook bekend als Hemedti, van de paramilitaire groepĀ RSF.

Tot nu is er geen enkele bemiddelingspogingen gelukt. Ook verschillende staakt-het-vuren werden telkens doorbroken.Ā Ā 

Volgens de EU zijn er meer dan 2.000 mensen gedood bij dit conflict, onder wie 350 kinderen. Er zouden ook meer dan 6.000 gewonden zijn. "De crisis heeft geleid tot grootschalige volksverhuizingen, zowel binnen Soedan als in de regio.Ā Op 13 juni waren bijna 2,2 miljoen mensen, waaronder 450.000 kinderen, ontheemd", schreef de EU voorts.

Volgens hulporganisaties hebben de gevechten ook geleid tot "een alarmerend hoog aantal" verkrachtingen en ontvoeringen van vrouwen en meisjes.Ā VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) schat dat tot 1 miljoen mensen naar de buurlanden zijn gevlucht.

Geweld in Soedan: wat is er aan de hand?

In 2019 werd dictator Omar al-Bashir van de macht verdreven na een volksopstand. Er werd gewerkt aan een overgang naar democratie in Soedan, maar in 2021 pleegden de RSF en het Soedanese leger samen weer een staatsgreep.

De militairen bleven aan de macht, maar zouden een akkoord tekenen, waarin ze de macht zouden overdragen aan een burgerregering. Een onderdeel van het akkoord was dat de RSF zou worden opgenomen in het reguliere leger. Het was al langer duidelijk dat generaal Hemidti dat niet zou accepteren. De spanningen tussen het leger en de RSF liepen al langer op en zijn midden april geƫscaleerd.

Soedanese vluchteling met zoontje
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen