Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

BBC schorst presentator die tiener betaalde voor seksueel getinte foto’s

BBC schorst presentator die tiener betaalde voor seksueel getinte foto’s
Beeld ANP / EPA

De BBC ligt onder vuur voor de manier waarop het een schandaal heeft aangepakt, waarbij een presentator betaald zou hebben voor seksueel getinte foto’s van een tiener. De Britse openbare omroep moet dit van de bevoegde staatssecretaris dringend verder onderzoeken. Ondertussen is de presentator geschorst.

De BBC-presentator, wiens identiteit niet bekend is, zou de voorbije drie jaar verschillende keren betaald hebben voor foto’s van de jongen. De eerste keer gebeurde dat toen de jongen nog 17 was. In totaal zou de presentator 35.000 pond (41.000 euro) betaald hebben, geld dat hij gebruikte om drugs te kopen. De moeder van de jongen ontdekte het toen haar zoon een videogesprek had met de man die enkel een onderbroek aan had. In mei diende ze een klacht in. Toen de familie merkte dat er niet meteen iets mee gebeurde, stapte ze naar The Sun. Die kwam eind vorige week met het verhaal naar buiten.

De omroep krijgt nu veel kritiek voor de manier waarop hij de zaak aangepakt heeft. Het was onduidelijk welke stappen er waren ondernomen en of men maatregelen heeft genomen. De BBC zegt in mei een onderzoek te zijn gestart en dat de presentator in de nabije toekomst niet op het scherm zal komen. Voor Lucy Frazer, de bevoegde staatssecretaris, is dit onvoldoende. Ze riep de grote baas van de BBC zondag per direct bij zich en eist dat de BBC dit ‘dringend en met de juiste gevoeligheid’ moet onderzoeken. In de loop van zondagnamiddag maakte de BBC bekend dat de presentator ondertussen geschorst is.

Omdat de identiteit van de presentator niet bekend is, zagen verschillende BBC-gezichten zich al genoodzaakt elke betrokkenheid te ontkennen. Onder meer Gary Lineker zegt er niets mee te maken te hebben.