DLE

Regering komt weer samen over fiscale hervorming, linkse coalitiepartners verwijten MR alles te blokkeren 

Het kernkabinet van de federale regering zit weer samen om te praten over de fiscale hervorming. Daarbij komt ook het pensioendossier opnieuw op tafel, in de hoop de onderhandelingen vlot te trekken. De vergadering van de kern verliep gisteren erg moeizaam. De linkse partijen wijzen naar de MR, die alle voorstellen blokkeert.

Het is al het vierde weekend dat wordt besteed aan de uitwerking van de hervorming. Donderdag in de Kamer zei premier Alexander De Croo (Open VLD) te mikken op een akkoord voor de nationale feestdag, op 21 juli. De effecten op het nettoloon van werknemers zouden dan al volgend jaar zichtbaar zijn.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) presenteerde de regeringspartners begin maart een voorstel voor een belastinghervorming van 6 miljard euro. Door de vele veto's is dat intussen afgezwakt tot wellicht zo'n 2 miljard.

Onvrede MR

Bij sommige deelnemers leefde gisteren de hoop vandaag te kunnen landen. Maar uit de reacties van de verschillende kabinetten valt af te leiden dat de onderhandelingen, die tot na middernacht duurden, erg stroef verliepen. Groenen en socialisten wijzen daarbij naar de MR, die volgens hen elk voorstel blokkeerde. "De MR wil geen fiscale hervorming. Ze zegt dat in alle talen en blijft op dezelfde positie sinds het begin. Het is onmogelijk met de MR", luidt het bij de linkse coalitiepartners.

De onvrede van de MR met wat op tafel ligt, is niet nieuw. Vrijdag liet vicepremier David Clarinval verstaan dat hij geen akkoord kon sluiten op basis van wat op tafel lag, onder meer omdat de zelfstandigen minder krijgen dan de anderen. Met de btw-verhogingen neemt de ene hand volgens hem terug wat de andere geeft en er zijn te weinig maatregelen om de competitiviteit van de ondernemingen op te trekken. De hervormingen van de arbeidsmarkt zouden ook onvoldoende zijn om de nodige banen te scheppen om de fiscale hervormingen te betalen. 

Vanmiddag weigerde de MR de zwartepiet voor het eventueel mislukken van de onderhandelingen. Kamerfractieleider Benoît Piedboeuf riep in een medeling op tot een "constructieve sereniteit" in het dossier van de fiscale hervorming. Hij steunde het werk van premier Alexander De Croo (Open VLD) en weigerde een eventuele mislukking van de onderhandelingen toe te schrijven aan een blokkering door zijn partij. De Franstalige liberalen willen vanaf het begin een koppeling tussen de hervorming van de fiscaliteit en de arbeidsmarkt.

Andere partijen hebben het moeilijk met onder meer de btw-verhogingen, die de consumptie kunnen raken, of de verlaging van de fiscale druk, die onvoldoende gericht zou zijn op de lage en middeninkomens. 

Pensioenen

In de loop van vandaag zijn nog werkgroepen gepland en bilaterale gesprekken via de telefoon. Om 20 uur is de kern opnieuw bijeengekomen. Naast de fiscale hervorming en de arbeidsmarkt, komt ook het pensioendossier aan bod.

Op tafel ligt een voorstel van premier De Croo en pensioenminister Karine Lalieux (PS). Europa vraagt aan ons land een bijkomende besparing op de pensioenen. Dit is een voorwaarde voor Europese steun. In het voorstel wordt geraakt aan de koppeling van de ambtenarenpensioenen aan de ambtenarenlonen, de zogenoemde perequatie. Er is ook sprake van een pensioenbonus van meer dan 22.000 euro. Wie 3 jaar langer werkt dan verplicht is, krijgt die bonus. Het is onduidelijk of er vannacht een akkoord in zit. 

Meest gelezen