Archiefbeeld.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken richt zich tot N-VA-leden: "Roep uw partijtop tot de orde"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft de N-VA opnieuw gevraagd om in 2024 samen een federale regering te vormen. Van Grieken deed dat tijdens een vooruitgeschoven 11 juli-speech in Kortrijk. Hij richtte zich daarbij uitdrukkelijk tot de N-VA-basis, niet tot de "elitaire" partijtop.

Vlaanderen viert zijn feestdag pas dinsdag, maar de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang hield vandaag al zijn jaarlijkse Sporenviering in Kortrijk. Daar gaf voorzitter Tom Van Grieken een strijdvaardige speech waarin hij tegelijk kritiek uitte op de N-VA en de hand uitstak. "Niet naar de elitaire partijtop, die de voeling met de basis kwijt is, maar naar de gewone N-VA."

BEKIJK - Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gaf vandaag de eerste 11 juli-toespraak.

Videospeler inladen...

"Beste N-VA'er, roep uw partijtop op tot de orde", ging Van Grieken verder. "Zeg dat u het beu bent dat de N-VA zijn karretje telkens opnieuw hangt aan het karretje van de socialisten van PS en Vooruit. Zeg hen dat u zich wil inzetten voor een Nieuwe Vlaamse Alliantie zij aan zij met het Vlaams Belang."

"Laten we na de verkiezingen de handen in elkaar slaan en de Vlaming eindelijk het rechtse en Vlaamse beleid geven waar hij al zo lang op stemt. Laten we samen die mooie gezamelijke droom waarmaken, een vrij en onafhankelijk Vlaanderen."

Plat op de buik

Van Grieken riep de N-VA (opnieuw) op om het cordon sanitaire te doorbreken en in 2024 een federale regering te vormen met Vlaams Belang. "Ik voel dat er een momentum is waarbij Vlaanderen eindelijk tegen Wallonië kan zeggen: ça suffit (dat volstaat, red.)!"

Maar de voorzitter van Vlaams Belang richtte zich daarbij dus expliciet tot de N-VA-leden, eerder dan tot de partijtop.

Van Grieken gaf de N-VA-top een veeg uit de pan. Die zou "zijn broek af te steken" voor "de Franstaligen". "De N-VA wacht zelfs niet meer de verkiezingen af en gaat al voor de verkiezingen plat op de buik."

Van Grieken verwees daarmee naar de oproep van Theo Francken (N-VA) aan Vlaams Belang om geen kieslijsten in te dienen voor de federale verkiezingen. Op die manier zou de Vlaams-nationalistische stem helemaal naar N-VA gaan.

Meest gelezen