Na schandaal bij Borealis en BASF: steun voor opvang slachtoffers mensenhandel tot eind dit jaar verlengd

De steun voor opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel wordt tot het einde van dit jaar verlengd. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) bekend. Het gaat onder andere om steun voor een grote groep slachtoffers die vorig jaar werd aangetroffen op de werven van Borealis en BASF in Antwerpen.

LEES OOK. DOSSIER. Was er op de havenwerf sprake van mensenhandel en/of mensensmokkel? Alles wat je moet weten over de zaak-Borealis

Vorig jaar werden bij controles tientallen slachtoffers van mensenhandel aangetroffen op werven van Borealis en BASF in Antwerpen. Om in de extra opvang en begeleiding te kunnen voorzien, kregen Payoke, CAW Antwerpen en CAW Oost-Vlaanderen extra middelen. Eind juni verbleven nog altijd 44 slachtoffers van mensenhandel in de opvang van CAW Antwerpen. 51 personen vonden zelf of via hun werkgever een woonst. Van de 96 slachtoffers zijn er ondertussen 86 mensen aan het werk, één slachtoffer keerde recent terug naar zijn thuisland.

LEES OOK. Huisbaas verdiende goed aan arbeiders Borealiswerf: 350.000 euro per jaar voor een onveilig krot

321.000 euro extra

“Omdat er nog altijd slachtoffers in de opvang verblijven en er aan hun begeleiding wordt gewerkt, verlengen we de steun tot het einde van het jaar”, laat Vlaams minister Hilde Crevits weten in een persbericht. Er wordt 321.000 euro aan extra aanbod voorzien om de slachtoffers verder te ondersteunen.

Ook dit jaar stijgt het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel. Payoke kreeg in de periode van 1 januari 2023 tot 4 juli 2023 al 213 aanmeldingen. Dat zijn er veel meer dan in 2022. De druk op de opvangcentra dreigt zo nog groter te worden, onder meer omdat er dit jaar ook meer controles uitgevoerd worden.

LEES OOK. “Plots hadden ze geen ramen meer”: huisjesmelkers uit Borealiszaak saboteerden woning om bewoners weg te pesten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER