Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) en premier Alexander De Croo (Open VLD)
Nicolas Maeterlinck

Federale regering bereikt akkoord over pensioenhervorming: dit verandert voor jou

De kern van de federale regering heeft een pensioenakkoord bereikt. In het akkoord wordt onder meer geraakt aan de koppeling van de ambtenarenpensioenen aan de ambtenarenlonen, de zogenoemde perequatie. En de pensioenbonus voor wie langer blijft werken, wordt enigszins bijgesteld. Dit weten we al over het akkoord.

De topministers van de federale regering hebben zich een hele nacht lang gebogen over een pensioenvoorstel van premier De Croo (Open VLD) en minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS). Ze zijn het zonet eens geworden over een nieuw pakket maatregelen om de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel te verbeteren. 

Het nieuwe pakket is een aanvulling op de maatregelen die werden afgesproken in het pensioenpakket van de zomer van 2022 en de besparingsmaatregelen die werden opgenomen tijdens de begrotingscontrole van maart 2023.

De hervorming - lees besparing - was nodig omdat na de pensioenhervorming van vorig jaar was gebleken dat die de begroting extra geld kostte in plaats van centen op te leveren. Dat kon niet voor Europa. En er hingen zelfs financiële gevolgen aan vast: ons land kon pas aanspraak maken op 850 miljoen euro Europese steun uit het herstelfonds als dat zou worden aangepast.

Wat is er nu dan precies beslist? En op wie heeft dat impact? Dit weten we nu al:

1. Voor gepensioneerde ambtenaren

Er komt een plafonnering van de zogenoemde perequatie. Dat is het mechanisme waarbij de ambtenarenpensioenen, bovenop de index, mee stijgen met de weddes van de ambtenaren. Die stijging zal maximaal 0,3 procent per jaar van het totale ambtenarenpensioen kunnen bedragen. Er kan ook geen overdracht plaatsvinden van de ene naar de andere periode.

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) groeien de pensioenstelsels zo meer naar elkaar toe. "Het zou eigenlijk niet mogen uitmaken of je werknemer, ambtenaar of zelfstandige bent: mensen die bijgedragen hebben, zouden recht moeten hebben op eenzelfde soort pensioen. Daarom herzien we het systeem van de perequatie. Eigenlijk brengen we dat wat meer in lijn met de welvaartsenveloppe in de privésector."

BEKIJK - "Dit is wat ik een modern pensioenbeleid zou noemen": premier De Croo verdedigt het pensioenakkoord:

Videospeler inladen...

2. Voor wie een hoog aanvullend pensioen heeft

De "Wijninckx-bijdrage" wordt verdubbeld van 3 naar 6 procent. Dat is de bijzondere socialezekerheidsbijdrage die je moet betalen op heel hoge aanvullende pensioenen (die van de "tweede pijler" in de privésector dus).

Je betaalt die bijdrage zodra de som van het wettelijk pensioen en het aanvullend pensioen hoger is dan het hoogste wettelijk pensioen van de openbare sector.

3. Voor wie langer wil blijven werken

De pensioenbonus, die terugkeerde in de hervorming van afgelopen zomer, zal netto en niet bruto worden uitbetaald. Die pensioenbonus was een manier om ervoor te zorgen dat het loont om langer te blijven werken: wie niet vervroegd met pensioen gaat, krijgt daarvoor een extra som.

In de aanpassing is ook beslist dat wie langer werkt ervoor kan kiezen om de bonus uitbetaald te krijgen in 1 keer. Die eenmalige uitkering kan oplopen tot 22.645 euro netto als je 3 jaar langer werkt dan de datum waarop je vervroegd met pensioen mag gaan. De maatregel gaat in vanaf 1 januari 2024, wat in de praktijk betekent dat de eerste pensioenbonussen vanaf begin 2025 kunnen worden uitgekeerd.

De competenties van oudere werknemers, van mensen die de keuze maken om 1, 2 of 3 jaar langer te werken, hebben we echt nodig in ons land

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Dat maakt zeer tastbaar wat het effect is van langer werken", zegt premier De Croo (Open VLD). "Dat is volgens mij een heel moderne maatregel die past bij de manier waarop men vandaag naar de arbeidsmarkt kijkt: werken is niet alleen een loon, maar ook een sociale agenda, deel uitmaken van iets groters en je competenties ter beschikking stellen. Die competenties van oudere werknemers, van mensen die de keuze maken om 1, 2 of 3 jaar langer te werken, hebben we echt nodig in ons land."

BEKIJK - Het Cijfer: hoeveel kosten de pensioenen elk jaar? Dit zeggen experten:

Videospeler inladen...

4. Voor wie rekent op een minimumpensioen

Vorige zomer was al beslist dat je effectief 20 jaar gewerkt moet hebben om recht te hebben op een minimumpensioen. Die loopbaanvoorwaarde bestond tot dusver niet. Maar om rekening te houden met de loopbaanverschillen tussen mannen en vrouwen worden er wel meer gelijkgestelde periodes in rekening gebracht, zoals zwangerschapsrust, vaderschapsverlof of tijdelijke werkloosheid. Periodes van "normale" werkloosheid worden dus niet mee in rekening gebracht.

Wat levert dit nu op?

Alle maatregelen samen zouden volgens de regering de vergrijzingskost in België met 0,5 procent van het bruto binnenlands product moeten verminderen tegen 2070. Het gaat volgens de regering om zo'n 3 miljard euro.

80 procent van die besparing is trouwens afkomstig van de plafonnering van de perequatie en wordt dus gehaald bij de ambtenaren. Het blijft nu wel nog afwachten of dat alles genoeg zal zijn voor Europa.

De berekening die het Planbureau heeft gemaakt, gaat ervan uit dat we hiermee de kost van de vergrijzing verbeteren met 0,5 procent

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

De Croo is ervan overtuigd dat dat het geval zal zijn. "De berekening die het Planbureau heeft gemaakt, gaat ervan uit dat we hiermee de kost van de vergrijzing verbeteren met 0,5 procent. We hebben ook de minimumpensioenen fors opgetrokken, waardoor we het globale saldo met 0,2 procent verbeteren. Dat is belangrijk voor de Europese Commissie: dit is overduidelijk een stap in de goede richting. Bovendien maken we werken attractiever. De economische effecten daarvan zitten niet eens in de berekening van dit pensioenbeleid."

BEKIJK - Premier De Croo is ervan overtuigd dat de Europese Commissie de pensioenmaatregelen voldoende zal vinden:

Videospeler inladen...

"Ik noem dit een modern pensioenbeleid", verdedigt De Croo de hervorming. "Een beleid dat afgestemd is op de noden van de mensen en van de arbeidsmarkt, dat mensen beloont als ze de keuze maken om langer te werken, dat ertoe leidt dat de verschillende stelsels naar elkaar toegroeien en die kost van vergrijzing naar beneden brengt."

BEKIJK - Bart Verhulst sprak met premier De Croo over het pensioenakkoord:

Videospeler inladen...

Meest gelezen