Nieuwe tekenen van vastgelopen herstel Chinese economie: op weg naar deflatie?

China slaagt er niet in zijn economie nieuw leven in te blazen. Deze situatie lijkt aan te houden, ondanks enkele inspanningen van de Chinese overheid. Er is alle reden om aan te nemen dat er aanvullende, ingrijpende maatregelen zullen moeten worden genomen om deflatie van de Chinese economie te voorkomen.

In het nieuws: De producentenprijzen daalden in juni met 5,4 procent jaar-op-jaar. voor de negende maand op rij, zo blijkt uit cijfers van het Chinese nationale bureau voor de statistiek. Dit is de grootste daling sinds december 2015.

  • Tegelijkertijd bleven de consumentenprijzen op jaarbasis vorige maand ongewijzigd, na in mei met 0,2 procent te zijn gedaald.
  • De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energiekosten uitsluit, vertraagde van 0,6 procent de maand ervoor naar 0,4 procent.

In detail: “Het risico op deflatie is zeer reëel”, vertelde Zhang Zhiwei, hoofdeconoom bij Pinpoint Asset Management Ltd, aan Bloomberg.

  • De Chinese inflatiecijfers stelden de marktverwachtingen teleur, hoewel de markt nog steeds hoopt op een herstel.
  • Maar bovenal leverden ze opnieuw het bewijs dat de situatie niet kon verbeteren zonder sterkere politieke steun om de economie weer op gang te krijgen, na de bijzonder strenge maatregelen tijdens de COVID-pandemie.
  • “De gegevens van vandaag pleiten zeker voor een versoepeling van het beleid, wat beleidsmakers al doen, maar alleen op een afgemeten manier”, zegt Michelle Lam, econoom Groot-China bij Société Générale.

Op weg naar deflatie

De situatie zou snel kunnen verslechteren. Zonder effectieve stimuleringsmaatregelen zou het land in zelfvoedende spiraal van dalende prijzen terecht kunnen komen.

  • Feit is dat producenten de afgelopen maanden al te kampen hadden met dalende grondstofprijzen en een zwakke vraag in binnen- en buitenland.
  • Als consumenten en bedrijven blijven afzien van uitgaven of investeringen ten gunste van lagere prijzen, kan dit leiden tot deflatie.

“Nulinflatie van de consumentenprijzen en grotere dalingen van de producentenprijzen in juni suggereren dat de opleving van China na de crisis op zijn retour is. Het zwakke prijsmomentum is een teken van de zwakke vraag die de groeivooruitzichten vertroebelt. De behoefte aan meer stimuleringsmaatregelen van de People’s Bank of China neemt toe.”

David Qu, Econoom
  • Waar is het Chinese spaargeld gebleven tijdens de COVID-crisis? Het is duidelijk dat China niet het herstel doormaakt dat westerse landen wel doormaakten. Hier in Europa en de Verenigde Staten werden mensen gedwongen om maandenlang geld op te potten, wat in 2021 een economische boom veroorzaakte. De Chinezen gebruikten dit geld liever om hun lening(en) terug te betalen, vooral in onroerend goed, een sector die nog steeds in een diepe crisis verkeert ondanks het feit dat het 30 procent van het Chinese BBP vertegenwoordigt.

Vraag naar sterkere maatregelen

Het wordt steeds duidelijker dat de situatie zichzelf niet zal oplossen. Daarom wordt de roep om maatregelen vanuit Beijing om de economie te ondersteunen steeds luider. Deze oproepen zijn gehoord, maar niet genoeg.

  • De centrale bank van China verlaagde vorige maand haar belangrijkste rentetarief licht, terwijl de regering de belastingvoordelen voor de aanschaf van elektrische auto’s verlengde.
  • De Chinese premier Li Qiang gaf ook aan dat er “gerichte, veelomvattende en goed gecoördineerde” beleidsmaatregelen zouden worden genomen om te proberen de economie nieuw leven in te blazen. Het valt nog te bezien of ze voldoende zullen zijn.

(nd,kg)

Meer