Archieffoto
AFP or licensors

Overheidsvakbonden misnoegd over pensioenakkoord: "Ambtenarenpensioen is een goed systeem"

Overheidsvakbonden ACV Openbare Diensten en VSOA betreuren dat de federale regering met de pensioenhervorming raakt aan het mechanisme waarbij de ambtenarenpensioenen, bovenop de index, mee stijgen met de weddes van de ambtenaren. "Het ambtenarenpensioen is een goed systeem dat zorgt voor welvaartsvastheid van ambtenaren", zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten in "De Ochtend" op Radio 1. "Het is jammer dat men daar aan raakt." De socialistische overheidsvakbond ACOD is dan weer niet te spreken over de manier waarop het akkoord tot stand kwam.

Een van de belangrijkste pensioenmaatregelen uit het pensioenakkoord van de federale regering gaat over de plafonnering van de perequatie. Dat is het mechanisme waarbij de ambtenarenpensioenen, bovenop de index, mee stijgen met de weddes van de ambtenaren.

Ilse Heylen, voorzitter van ACV Openbare Diensten, is niet te spreken over die maatregel. "Het systeem van de perequatie is een goed systeem dat zorgt voor welvaartsvastheid voor de ambtenaren en het is jammer dat men daar nu aan raakt", zegt ze in "De Ochtend" op Radio 1. De vakbond zal zich intern beraden over een verdere inhoudelijke reactie op de andere maatregelen.

Overheidsbond VSOA zegt dat de ambtenaren "voor de zoveelste keer" worden benadeeld. "VSOA hekelt het feit dat het altijd maar om de cijfers gaat en niet om de mensen. Het personeel verdient meer respect dan dat. Opnieuw blijkt dat de regering onbetrouwbaar is", zegt de vakbond in een persbericht.

Vakbonden voelen zich gepasseerd

Ook over de manier waarom het akkoord tot stand kwam, zijn de vakbonden niet opgezet. ACV Openbare Diensten had liever overleg gepleegd over de maatregelen. "Als men niet uit dossiers geraakt zoals dat van de fiscale hervorming, vindt men het blijkbaar nodig om aan een rondje ambtenarenbashing te doen", aldus Heylen.

"Men heeft het vooral op de pensioenen van de ambtenaren gemunt", zegt Chris Reniers van de socialistische vakbond ACOD

Videospeler inladen...

Ook de socialistische overheidsvakbond ACOD is niet te spreken over de werkwijze van het kernkabinet. "Het tart alle verbeelding dat dit is beslist zonder eerst met de vakbonden te overleggen", aldus voorzitter Chris Reniers. Er was donderdag nog overleg gepland, zegt ze. "ACOD stond ervoor open om naar een ander systeem van berekening te gaan. Maar we hebben zelfs de kans niet gekregen."

Inhoudelijk wil ACOD nog niet veel kwijt, omdat de vakbond de teksten nog niet heeft gezien. 

VOKA: "Pensioenakkoord is slechts één kleine stap"

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is niet onder de indruk van het bereikte pensioenakkoord. "Deze pensioenhervorming is slechts één kleine stap naar een betere betaalbaarheid van de vergrijzingskosten. Er zullen nog verschillende pensioenhervormingen nodig zijn", luidt het in een persbericht.

Volgens Voka is het huidige pensioenakkoord vooral nadelig voor werkenden die sparen voor hun aanvullend pensioen. Ze zien de bijzondere bijdrage op hun bijeengespaarde kapitaal verdubbelen. “Dit pensioenakkoord is een doorslagje van wat eerder dit jaar al op tafel lag", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.​

"De regering pakt dan wel voorzichtig de ambtenarenpensioenen aan, toch blijven heel wat heilige huisjes onaangeroerd. De hogere fiscale lasten voor de mensen die gespaard hebben in de tweede pensioenpijler zijn onbegrijpelijk. De regering zoekt opnieuw geld bij de werkenden, ondernemers en spaarders om de eerste pensioenpijler te financieren.” 

Voor Voka moet in een "echte pensioenhervorming" de pensioenleeftijd mee evolueren met de levensverwachting. "Maar daar is de politiek vandaag nog niet klaar voor", zegt Maertens. "Aan een aantal parameters wordt wat gesleuteld, maar een echte pensioenshift is dit allerminst.”

Meest gelezen