Videospeler inladen...

Nederlandse ontslagnemende premier Mark Rutte kondigt afscheid aan: geen kandidaat meer bij volgende verkiezingen

De ontslagnemende Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) is geen kandidaat-premier meer bij de volgende verkiezingen, dat heeft hij zelf aangekondigd. De regering is vrijdag gevallen, de partijen raakten het niet eens over nieuwe asielmaatregelen. 

De Nederlandse ontslagnemende premier Rutte stopt als VVD-leider en vertrekt uit de politiek. Dat heeft hij in een korte verklaring toegelicht. Vrijdag viel zijn kabinet over het migratiebeleid. Rutte zei toen nog dat hij de energie en ideeën had om door te gaan. Maar vandaag komt hij met de mededeling dat hij een einde wil maken aan zijn politieke carrière. 

BEKIJK - Mark Rutte kondigt verrassend zijn afscheid aan:

Videospeler inladen...

"Er is de afgelopen dagen veel gespeculeerd over wat mij zou motiveren. Het enige antwoord daarop is Nederland", zei de ontslagnemende premier in de Tweede Kamer bij de start van een debat over de val van de regering. "Zondag heb ik besloten dat ik niet beschikbaar ben als lijsttrekker voor de VVD bij de komende verkiezingen." Hij heeft zelf deze beslissing genomen, hij werd niet gevraagd door zijn partij om te stoppen. 

Rutte zei voorts dat hij met "veel emoties en gemengde gevoelens" stopt. "Maar het voelt goed", klonk het nog. Hij noemt MH17 het belangrijkste politieke moment in zijn leven. Rutte weet naar eigen zeggen nog niet wat hij in de toekomst gaat doen. 

BEKIJK - "Binnen zijn eigen partij staat de jonge generatie al een tijdje te dringen", zegt journalist Ivan Ollevier:

Videospeler inladen...

Aan het hoofd van regering in lopende zaken

Rutte vertrekt niet meteen. Hij blijft aan als leider van een regering in lopende zaken totdat er een nieuwe regering wordt gevormd. Die komt er na de verkiezingen die waarschijnlijk midden november zullen georganiseerd worden.

Intussen heeft de Nederlandse koning Willem-Alexander de ontslagnemende premier gevraagd om de grote dossiers te blijven opvolgen. Het gaat dan om dossiers zoals de oorlog in Oekraïne en de stopzetting van de gaswinning in Groningen. In samenspraak met de Tweede Kamer wordt bepaalde welke onderwerpen nog afgehandeld worden.

Oppositie tevreden over vertrek Rutte

De Nederlandse oppositie reageert positief op het aangekondigde vertrek van Rutte. Verschillende partijleiders trokken naar Twitter om hun tevredenheid te uiten. Zo schreef Caroline van der Plas, leider van de BoerBurgerBeweging, dat ze zijn vertrek een "heel verstandig besluit" vindt.

Ook PVV-leider Geert Wilders is verrassend mild voor zijn politiek rivaal Rutte. "We waren politiek als water en vuur, ik heb oneindig veel moties van wantrouwen op hem afgevuurd. Maar ik ben er wel van overtuigd dat hij -vanuit zijn visie- het beste wilde voor Nederland. Ik heb daar veel respect voor", vertelde Wilders aan NOS.  

De oppositie had eerder aangegeven een motie van wantrouwen in te dienen tegen de ontslagnemende premier, maar die is nu van de baan. "Rutte heeft zelf aangegeven dat hij voor het landsbelang kiest boven het partijbelang. Daarmee is ons vertrouwen terug dat hij als ontslagnemende premier het land kan leiden", dat zei Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks, daarover. 

Met het besluit van Rutte komt er een einde aan zijn ambtstermijn als langstzittende regeringsleider in de Nederlandse geschiedenis. De 56-jarige Rutte was bijna dertien jaar premier en zeventien jaar politiek leider van de VVD.  

Utrecht Robin/ABACA

Meest gelezen