Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Zwemmen in de Seine in Parijs kan opnieuw vanaf 2025 

Vanaf 2025 zullen inwoners en bezoekers van Parijs weer in de rivier de Seine kunnen zwemmen. De stad wil drie plekken inrichten voor zwemmers. Eén daarvan zal in de buurt van de Eiffeltoren liggen. Zwemmen in de Seine werd in 1923 officieel verboden, maar mede dankzij de Olympische Spelen komt daar verandering in.  

Veel Parijzenaars koesteren al lang de wens om weer in hun geliefde rivier de Seine een plons te maken. Goed nieuws, want vanaf 2025 is dat opnieuw mogelijk. "Belofte ingelost", zo zegt burgemeester Anne Hidalgo. Ze maakte van het zwemmen een pijler van haar kandidatuur.  

De waterkwaliteit van de Seine gooide eerder al roet in het eten, maar dit jaar nog zullen 23.000 woningen aangesloten worden op de riolering. Hun afvalwater komt tot nu toe onbehandeld in de Seine terecht. Ook 260 woonboten worden op de riolering aangesloten. 

Drie zones

Dertig jaar geleden maakte toenmalig burgemeester van Parijs Jacques Chirac al de belofte om zwemmen mogelijk te maken, maar in 2025 is het eindelijk zo ver. Op drie verschillende plekken in Parijs – de oevers aan Ile Saint-Louis (4e arrondissement), Grenelle (15e arrondissement) en Bercy (12e arrondissement) - zullen veilige zwemzones worden ingericht.  

"De bewaakte baden zullen worden gemarkeerd door boeien en een ponton. Er zullen ook zones komen waar mensen zich kunnen omkleden, douchen en hun spullen veilig kunnen achterlaten", klinkt het bij de stad.  

Er wordt nog bekeken hoe alles veilig kan verlopen bij passerende vaartuigen. In Grenelle zal de zwemzone in een zijarm van de Seine komen, waar al minder boten komen. "Op de andere plaatsen moet mogelijk extra bescherming komen, zoals barrières", zegt de burgemeester.  In een zijarm van de Seine is er al enkele jaren een buitenzwembad ingericht.

Olympische Spelen

Mede dankzij de Olympische Spelen in 2024 – die in Parijs zullen doorgaan – kwam heel het proces in een stroomversnelling. Volgens de stadsautoriteiten werd in de grootregio Parijs intussen 1,4 miljard euro geïnvesteerd om het water van de Seine opnieuw proper te krijgen. Sommige wedstrijden op de Olympische Spelen zullen ook in de rivier worden beslecht.

BEKIJK - Dankzij Olympische Spelen van Parijs wordt zwemmen in de Seine weer mogelijk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen