President Erdogan: “Zweden mag NAVO-lid worden als EU gesprekken met Turkije heropstart”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt te zullen instemmen met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO, als de Europese Unie de toetredingsonderhandelingen met Turkije heropstart.

jvh

“Maak eerst de weg vrij voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie, en daarna zullen wij de weg vrijmaken voor Zweden”, zei Erdogan aan de vooravond van de NAVO-top in Vilnius. Hij wijst erop dat Turkije al bijna 50 jaar wacht “aan de deur van Europa”.

De uitspraken van de Turkse president komen als een verrassing. Tot nu verwees Erdogan voor het tegenhouden van het Zweedse lidmaatschap naar het volgens hem lakse optreden van de Zweden tegen “terreurorganisaties”. Onder die noemer vallen vooral de leden van de Koerdische PKK. In 2005 werden de formele toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie opgestart, maar vier jaar geleden werden die gesprekken opgeschort, omdat Brussel onvoldoende ontwikkelingen zag op het vlak van de rechtsstaat in Turkije.

Zweden vroeg enkele weken na de Russische invasie van Oekraïne (samen met Finland) het NAVO-lidmaatschap aan. Finland werd begin april al het 31ste NAVO-lid, maar voor Zweden blijft het wachten op de goedkeuring uit Turkije (en Hongarije).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer