Het slachtoffer

Doorbraak in Nederlandse cold case: 20 jaar nadat Jody (34) dood teruggevonden werd, is er nu een verdachte aangehouden

In Nederland is er een doorbraak in een 20 jaar oude cold case. In juni 2003 wordt het levenloze lichaam van Jody (34) aangetroffen in de bosjes aan een sportpark in Amsterdam. Van de dader geen spoor. Maar onlangs heeft de politie dan toch een verdachte kunnen identificeren. 

Bijna exact 20 jaar geleden - op 23 juni 2003 - wordt in Amsterdam het lichaam van de 34-jarige Jody aangetroffen. Jody was een transgendervrouw uit Ecuador, die illegaal in het land verbleef en zich prostitueerde. Haar lichaam vertoont verschillende verwondingen en de uiteindelijke doodsoorzaak was wurging. Van de dader: geen spoor. 

En de zaak lijkt de geschiedenis in te gaan als "cold case", een onopgeloste zaak. Want hoewel er wel DNA-sporen teruggevonden zijn op de plaats delict en op het lichaam van het slachtoffer, leidt dat toch niet tot een doorbraak. In 2014 gebeurde al eens een DNA-onderzoek van die sporen, maar zonder resultaat. Maar dankzij "nieuwe technieken" en een "verwantschapsonderzoek" heeft de politie nu toch een verdachte kunnen identificeren. Dat heeft ze laten weten via een persbericht.

Wat is een DNA-verwantschapsonderzoek nu juist? Sinds enkele jaren zijn er technisch meer mogelijkheden. Aan de hand van DNA-materiaal van één persoon kan er grootschalig onderzoek gedaan worden in de familielijn. Daardoor kan de dader van een misdrijf opgespoord worden via zijn of haar verwanten. 

Enkele dagen geleden werd de 42-jarige verdachte uit Amsterdam aangehouden, hij blijft voorlopig in de cel. 

Maar daarmee is de zaak nog niet helemaal opgelost. De politie is nog op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben in de nacht van 22 op 23 juni 2003. Ze kijkt vooral in de richting van bezoekers van voetbalclub FC Turkiyemspor, die toen vlak bij de plaats gevestigd was waar het slachtoffer teruggevonden werd.  

Daarnaast is de politie ook nog op zoek naar informatie over een opvallend slagersmes dat op de plaats delict aangetroffen was. Meer specifiek gaat het om een uitbeenmes dat voornamelijk in slachterijen gebruikt werd. "Bijzonder is dat op dit mes, naast het bloed van het slachtoffer, ook verschillende bloedresten van dieren, zoals een rund en lam, zijn aangetroffen maar opvallend genoeg niet van een varken", klinkt het bij de politie. "De recherche houdt er daarom rekening mee dat het mes bij halalslacht is gebruikt. Mogelijk zegt u dit iets over de oorspronkelijke eigenaar van dit mes." 

Meest gelezen