Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Warm, warmer, warmst: Spanje, Italië en zuiden van Frankrijk kreunen onder grote hitte

Grote delen van Spanje, Italië en het zuiden van Frankrijk kreunen onder de hitte. Zuid-Spanje beleeft al zijn derde hittegolf van het jaar, met temperaturen tot 44 graden. Ook in Italië lopen de temperaturen op tot tussen 32 en 40 graden. Op het eiland Sardinië kan het 40 graden en meer worden. Woensdag kan het nóg heter worden. Ook in het zuidwesten van de VS is de toestand uitzonderlijk warm te noemen. 

Spanje

In Spanje zijn ze wel wat gewend, maar de temperaturen die er momenteel heersen, gaan weer in de richting van de records. In de regio's Andalusië in het zuiden en Aragón in het noordoosten gaat het kwik ook vandaag weer tot 44 graden.

De voorbije nacht zakte de temperatuur in de buurt van Sevilla (Andalusië) niet onder de 33 graden.

Een vrouw wuift zich enige koelte toe in Spanje.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Het is al de derde periode met extreem hoge temperaturen in Spanje dit jaar. De vorige hittegolf dateert nog maar van twee weken geleden. Eind april werden de hoogste temperaturen ooit in die periode gemeten. Het werd tot 38,8 graden, een temperatuur die we normaal gezien enkel zien in juli.

De Spaanse weerdienst heeft een speciale waarschuwing  aan de bevolking uitgestuurd voor de "ola de calor", de hittegolf. Bovendien komt daar nog een invoer van saharastof bij, wat de luchtkwaliteit niet ten goede komt. Vanaf donderdag zou het ietsje minder heet moeten worden, maar het blijft wel erg warm. 

De warmte komt uit het zuiden. Ook in Tunesië en Algerije is het bijzonder warm en sneuvelt het ene warmterecord na het andere. In beide landen is onlangs de warmste julidag ooit gemeten. Zondag steeg het kwik tot 48,9 graden in Tozeaur (Tunesië). 

BEKIJK - "Steden zijn op dit moment echt een hel", extreem hoge temperaturen in Spanje, Italië en Frankrijk:

Videospeler inladen...

Frankrijk

Ook in het zuidoosten van Frankrijk is het opnieuw erg warm. In de Provence en in de streek van de Auvergne en de Rhônevallei flirten de temperaturen met 35 graden en meer. 

In Parijs valt het met "maar" 30 graden al bij al nog mee.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Dinsdag is code oranje ingesteld voor 20 departementen voor ofwel de hitte, ofwel gevaar voor zwaar onweer (of beide). Het gaat vooral om departementen in het oosten van het land. Als we enkel naar de hitte kijken, zijn de Côte d'Or, Saône-et-Loire, Jura, Loire, Rhône, Ain, Isère, Alpes-de-Haute-Provence en Alpes-Maritimes er gloeiend bij.

Van de Auvergne tot de Elzas kan het hevig onweren met eventueel rukwinden en hagel. 

Italië

In Italië gaan de temperaturen vandaag en zeker de komende dagen vlotjes over de 30 en zelfs over de 40 graden. Overal klimt het kwik tot tussen 32 en 40 graden. In Rome wordt tot 37 graden voorspeld, in Firenze tot 38.

Een hondje krijgt wat verkoeling bij de beroemde Spaanse Trappen in Rome.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

In het zuiden van het land en op de grote eilanden komt de 40 graden in zicht. Op Sardinië kan die kaap zelfs worden overschreden.

Vanaf het midden van de week kunnen de temperaturen in het noorden iets afkoelen, maar in de rest van het land blijft het bloedheet. De hitte zou twee weken lang kunnen aanhouden.

Woensdag kan in verschillende delen van het land 40 graden en meer worden gemeten. Op Sicilië en Sardinië is zelfs 47 of 48 graden niet uitgesloten. Mogelijk sneuvelt dan het Europese warmterecord dat op 11 augustus 2021 werd geregistreerd. In de buurt van Siracusa op Sicilië werd toen 48,8 graden gemeten. 

En elders?

Niet enkel in Europa en het rond het Middellandse Zeegebied is het erg warm. Ook het zuidwesten van de Verenigde Staten kreunt onder een zware hitteperiode. Arizona, Nevada, New Mexico en het zuiden van Californië zijn wel wat gewoon qua warmte en droogte, maar krijgen nu te maken met uitzonderlijk heet weer.

In Phoenix, Arizona gaat het vandaag voor de 12e dag op rij minstens 110 graden Fahrenheit worden (43,3 graden Celsius). Het absolute "record" van 1974 van 18 dagen komt er stilaan in zicht. De regio zit gevangen onder een hogedrukgebied, waardoor het ook droger is dan normaal in Phoenix, wat dan weer de hogere temperaturen veroorzaakt.

In het begin van de 20e eeuw telde Phoenix gemiddeld 5 dagen per jaar met maximumtemperaturen boven de 110 Fahrenheit. In de voorbije 10 jaar is dat gemiddelde gestegen naar 27 dagen per jaar. De toestand zou de komende dagen niet meteen verbeteren. In woestijngebieden zou het kwik kunnen klimmen naar 49 graden Celsius. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen