Els Denayer (rechts) is een van de vrijwilligsters die komt helpen.© Karel Hemerijckx

Vrijwilligers springen bij in noodlijdende Triamant: “Maar we houden dit geen maanden vol”

Sint-Truiden -

Een groep vrijwilligers is maandag gestart met de bedeling van de maaltijden in Triamant in Velm. Het gaat om een tijdelijke oplossing voor de bewoners. “Wie heeft diabetes? Wie heeft welke noden? Zelfs daar waren geen lijsten meer van.”

Thomas Jansen

De stad Sint-Truiden staat nu al meer dan een week in voor de zorg en maaltijden van de bewoners in Triamant in Velm. Eind juni ging zusterbedrijf Curamant failliet, waarna duidelijk werd dat ook Triamant zelf in financieel zwaar weer verkeert. Een inspectie door het Departement Zorg bracht tien dagen geleden aan het licht dat de zorg en de maaltijden voor de bewoners niet langer gegarandeerd waren, waarna de stad in de bres sprong.

Het Zorgbedrijf van de stad levert voor de bewoners die dat wensen, twee broodmaaltijden en een warme maaltijd per dag. Sinds maandag staat een zestal vrijwilligers in voor de bedeling ter plaatse. “We wilden niet dat de bewoners elke dag iemand anders over de vloer zouden krijgen”, zegt Dirk Benaets, coördinator buurtwerking van de stad Sint-Truiden. “Daarom gaven we de voorkeur aan vrijwilligers die zich meer dan één keer konden vrijmaken. Dat is nu ook gelukt. Tot eind deze week is de planning ingevuld. De respons van de inwoners van Velm is zeer groot. Het dorpscomité daar heet ‘Velm Warmste Dorp’. Wel, ze bewijzen nu echt dat ze het warmste dorp zijn.”

© Karel Hemerijckx

Boterhammen smeren

De bewoners van een vijftiental flats zijn voor hun eten afhankelijk van het Zorgbedrijf. De overigen vonden elders een oplossing of zorgen zelf voor maaltijden. Els Denayer, een vrijwilligster met ervaring als verpleegkundige, bracht alle noden in kaart. “Wie heeft diabetes? Wie heeft welke noden? Zelfs daar waren geen lijsten meer van”, zegt ze. “Daarom heb ik eerst aan alle kamers een bezoek gebracht. De meeste bewoners kunnen alles nog zelf. Voor één iemand moet het vlees gesneden worden en voor een aantal mensen smeren wij de boterhammen. Bij dit warme weer zorgen we er ook voor dat iedereen zeker voldoende fris water krijgt.” Aan werk is er in ieder geval geen gebrek. “’s Middags eten ze in de lobby, maar sommige bewoners moeten dan op hun kamer gehaald worden. We zetten de dienbladen klaar en wassen ze weer af. Gelukkig worden we geholpen door iemand van het personeel, die ondanks de financiële problemen blijft werken.”

Hoe hartverwarmend het initiatief ook mag zijn, toch beseft iedereen dat dit een tijdelijke noodoplossing is. “We houden dit inderdaad geen maanden vol”, zegt Benaets. “Er is nood aan een structurele oplossing op lange termijn.”

© Karel Hemerijckx

Rode Kruis

Afgelopen weekend sprong ook het Rode Kruis al in. Door de hitte en een al maanden defecte airco was het voor heel wat bewoners puffen op de kamers en de gemeenschappelijke delen. Daarop kwam het Rode Kruis verzorging, voetbadjes en voldoende water geven. Maandag bracht een inspecteur van het Departement Zorg een bezoek aan de site in Velm. “Het ging eerder om een opvolging na onze crisisinterventie”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg. “Er is een stand van zaken opgemaakt. Er zijn geen acuut gevaarlijke situaties vastgesteld. Al hebben we nu ook niet elke kamerdeur opengetrokken, dat was ook niet de bedoeling van het bezoek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer