Recordhoeveelheid ‘ultra-veilige’ obligaties verkocht door banken

In de eerste helft van dit jaar werd de grootste hoeveelheid in de geschiedenis, 175 miljard euro, aan gedekte obligaties verkocht. Daarmee werd het vorige record van 2011 gebroken, meldt de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

In het voorjaar werd de (westerse) bankenwereld geteisterd door problemen. Door het vallen van enkele Amerikaanse banken, namen heel wat financiële instellingen hun eigen risico’s nog eens onder de loep. Het verkopen van veilige obligaties won wederom aan populariteit.

In het nieuws: De ‘saaie’ gedekte obligaties zijn springlevend.

  • “Dat de banken zo’n hoeveelheid uitgeven hebben we nog nooit gezien”, zei Joost Beaumont, analist bij ABN Amro, aan de FT. Gedekte obligaties worden eerder gepercipieerd als saai. Ze hebben een laag risico en brengen dus weinig op. Ze worden vooral gebruikt als een steunpilaar voor stabiliteit, wanneer het economisch moeilijk zou gaan.
  • De obligaties zijn gedekt door uiteenlopende soorten schuld met een laag risi
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer