Erdogan en Kristersson schudden elkaar de hand, Stoltenberg kijkt toe.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Turkse president Erdogan ligt niet langer dwars om Zweden toe te laten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal niet langer dwarsliggen om Zweden toe te laten tot de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd op Twitter, na een onderhoud met Erdogan en de Zweedse premier Ulf Kristersson.

De aankondiging komt aan de vooravond van de jaarlijkse NAVO-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Daar zal de oorlog in Oekraïne bovenaan de agenda staan.

BEKIJK - Jens Stoltenberg kan een historische aankondiging doen op de NAVO-top in Vilnius:

Videospeler inladen...

De leiders van de NAVO-lidstaten kwamen vanavond aan in Vilnius. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg had daar een onderhoud met Erdogan en de Zweedse premier. Met een positieve uitkomst, zo blijkt, want de Turkse president laat zijn verzet tegen een Zweeds lidmaatschap van de NAVO varen.

Het Turkse verzet tegen NAVO-lidmaatschap van Zweden

Na de Russische invasie in Oekraïne, vroegen zowel Zweden als Finland vorig jaar NAVO-lidmaatschap aan. Finland mocht in april officieel toetreden als 31e lid, maar de aanvraag van Zweden werd nog tegengehouden door Hongarije en Turkije. 

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou Zweden een te lakse houding hebben tegenover Koerdische militanten die hun toevlucht zochten in het Scandinavische land. Erdogan beschouwt hen als "terroristen" die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van het land en wil dat Zweden sterker optreedt tegen wat hij "terroristische organisaties"noemt.

Zweden gaf hieraan gehoor door een verscherping van de wetgeving, die vervolging wegens financiering van terrorisme makkelijker maakt. Ondanks de aanscherping van de wet, bleven de verhoudingen tussen beide landen moeizaam. 

BEKIJK - Jan Balliauw legt het belang uit van de toetreding van Zweden tot de NAVO:

Videospeler inladen...

"Erdogan zal het Zweedse toetredingsprotocol zo snel mogelijk naar het parlement sturen voor ratificatie", tweet Stoltenberg. "Een historische stap die de NAVO-bondgenoten sterker en veiliger maakt." 

"Goede meeting" over Europees-Turkse samenwerking

Net voor zijn vertrek naar Vilnius was Erdogan nochtans nog met een nieuwe, onverwachte voorwaarde voor Zweden op de proppen gekomen. 

Hij zei te zullen instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO op voorwaarde dat de Europese Unie de toetredingsonderhandelingen met Turkije opnieuw opstart. 

Ook met voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft Erdogan vanavond intussen al een gesprek gehad in Vilnius. Het onderhoud met Stoltenberg en Kristersson werd daar zelfs even voor opgeschort, weet het Franse persagentschap AFP uit diplomatieke bronnen. 

Op Twitter bevestigde Michel later dat hij en Erdogan elkaar spraken. Michel noemde het een "goede meeting". De twee verkenden volgens Michel tijdens het gesprek de  mogelijkheden om de Europees-Turkse samenwerking weer op het voorplan te brengen en de wederzijdse betrekkingen nieuwe energie te geven.

Michel zei ook dat hij Erdogan prees voor de "centrale rol die Turkije speelde in de bemiddeling en het verzekeren" van het graanakkoord, voor de uitvoer van Oekraïens graan via de Zwarte Zee. "We bespraken ook de Zweedse toetreding tot de NAVO, ook met het oog op verbeterde Europees-Turkse relaties."

Premier Alexander De Croo juicht het "eerste succes" van de NAVO-top in Vilnius toe, nu de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn verzet tegen een Zweedse toetreding laat varen.

"Met Zweden erbij zal de NAVO sterker en Europa veiliger zijn", aldus De Croo op Twitter. Hij bedankte de secretaris-generaal van de alliantie, Jens Stoltenberg, nog voor zijn "niet aflatende inspanningen" in het toetredingsproces van Zweden.

De Amerikaanse president Joe Biden reageert ook tevreden. Biden hoopt op een "snelle ratificatie" van het Zweedse lidmaatschap bij de westerse defensiealliantie. "Ik kijk ernaar uit om premier Ulf Kristersson en Zweden als onze 32e bondgenoot te verwelkomen", luidt het. "Ik bedank secretaris-generaal (van de NAVO, red) Jens Stoltenberg voor zijn standvastige leiderschap."

Meest gelezen