Di Rupo verdedigt Waalse wapenexport na kritisch rapport: “Ik laat niet zeggen dat Wallonië zijn verplichtingen niet nakomt”

© BELGA

In een rapport over de export van in Wallonië gefabriceerd wapentuig dat eind juni gepubliceerd werd, zegt het Observatoire des armes wallonnes (OAW) dat die export ondoorzichtig blijft en dat er onvoldoende gegevens worden gepubliceerd. Maar daar is Waals minister-president Elio Di Rupo het niet mee eens. “Ik laat in geen geval zeggen dat Wallonië zijn (internationale) verplichtingen niet nakomt”, klonk het maandag in de bevoegde commissie van het regionale parlement.

gjs
Bron: BELGA

Volgens het OAW is de Waalse wapenexport nog steeds “uiterst problematisch”, ondanks het feit dat het uitvoervolume met 60 procent gekrompen is.

“Het wapendecreet blijft een hoeksteen van onze wetgeving. De Europese criteria hebben we integraal omgezet, wat in veel landen niet het geval is”, antwoordde Di Rupo op vragen van Christophe Bastin (Les Engagés). “We zijn ook het enige gewest dat over een adviescomité met een wettelijke basis beschikt.”

“Ik werk met het parlement samen in de grootste mogelijke transparantie”, zei Di Rupo. Hij wees er ook op dat Wallonië geen vertraging oploopt bij de publicatie van zijn jaarlijkse rapport over de export van wapentuig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen