Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved

Dag van protest in Israël: parlement keurt deel van omstreden justitiehervorming goed

Ondanks het massale protest in het land, heeft het Israëlische parlement vanmorgen een wetsontwerp over de omstreden hervorming van justitie in een eerste lezing goedgekeurd. Na een uitgebreid debat stemden 64 van de 120 parlementsleden in met een tekst die de bevoegdheid van het Hooggerechtshof beperkt. De 56 overige leden van de Knesset stemden allemaal tegen. Meteen kwamen mensen op straat.

Het wetsontwerp ontneemt het Hooggerechtshof de mogelijkheid om te oordelen over de "redelijkheid" van een regeringsbeslissing. Er zijn nog twee lezingen nodig voor de wet van kracht wordt. Mogelijk zal dit nog eind deze maand gebeuren.

BEKIJK - Chaos in het Israëlische parlement na een stemming over een omstreden wetsontwerp:

Videospeler inladen...

De tegenstanders van de gerechtelijke hervorming hadden aangekondigd dat een goedkeuring door het parlement dinsdag tot een actiedag zou leiden. Op 'de dag van ontwrichting' vinden op verschillende plaatsen in het land demonstraties plaats, onder meer op drukke kruispunten en belangrijke verkeersassen.

Aan de automobilisten is gevraagd om bij wijze van protest extra traag te rijden. Ook in de internationale luchthaven Ben-Gurion in Tel Aviv zijn acties gepland.

In Tel Aviv probeert de politie te paard de betogers onder controle te houden. In Jeruzalem heeft de politie het waterkanon ingezet om betogers uiteen te drijven. Volgens de politie zijn al een veertigtal mensen opgepakt.

BEKIJK - Demonstranten houden een 'dag van ontwrichting' in Israël:

Videospeler inladen...

In Israël wordt al sinds begin dit jaar geprotesteerd, nadat de nieuwe regering bekend had gemaakt dat ze de bevoegdheden van het Hooggerechtshof wilde inperken ten gunste van het parlement. Zo krijgen de parlementsleden de mogelijkheid om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken. Politici zouden ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters. 

Critici vinden dat de plannen een beperking inhouden van de gerechtelijke macht ten voordele van de politieke macht, waardoor het evenwicht der machten en het democratisch karakter van de staat verloren gaan. De leider van de belangrijkste vakbond in Israël, Arnon Bar-David, roept Netanyahu op om het "extremisme" te stoppen. "Waarheen leid je Israël? Welke erfenis zal je nalaten? Maak een einde aan deze gekke chaos."

De regering-Netanyahu zegt dan weer dat de hervorming als doel heeft om een beter machtsevenwicht te garanderen.

BEKIJK - Journaalreportage over een dag van chaos in Israël:

Videospeler inladen...
Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved

Meest gelezen