Verkeer

Twee doden bij ongeval met vrachtwagen in Wijtschate: buurt klaagt gevaarlijk punt al jarenlang aan

Bij het ernstige ongeval in het West-Vlaamse Heuvelland zijn twee dodelijke slachtoffers gevallen. Na een botsing tussen een vrachtwagen en een bestelwagen vatten beide voertuigen en meerdere woningen vuur. Buurtbewoners klagen al jaren dat er veel ongevallen gebeuren op die plaats.

ptb, jvh, Thijs Pattyn en Cedric Lagast

De hulpdiensten werden dinsdagochtend rond 8.30 uur opgeroepen voor een verkeersongeval met een vrachtwagen en een bestelwagen in de Rijselstraat in de Heuvellandse deelgemeente Wijtschate, vlak bij de grens met Komen-Waasten. De voertuigen kwamen tot stilstand tegen enkele rijwoningen en vlogen in brand. Die sloeg vervolgens over op de woningen.

De chauffeur van de bestelwagen kwam bij het ongeval om. De vrachtwagenchauffeur werd met zware brandwonden overgebracht naar het UZ Gent, maar overleed daar later op de dag, bevestigen de brandweer van de zone Westhoek en de politiezone Arro Ieper. Eén buurtbewoonster liep bij het incident lichtere verwondingen op en is ter plaatse verzorgd.

Door de brand raakten drie van de zes huizen in de rij zwaar beschadigd. Twaalf mensen worden voorlopig opgevangen in een nabijgelegen zaal.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren. Volgens de lokale politie heeft de Ieperse afdeling van het parket West-Vlaanderen een deskundige aangesteld om de omstandigheden te onderzoeken.

‘Tientallen ongevallen’

Het kruispunt van het ongeval was de afgelopen jaren het decor van tientallen ongevallen, vertellen inwoners van Wijtschate aan Het Nieuwsblad. ‘We wonen hier nu 20 jaar. Elk jaar zien we gemiddeld drie ongevallen’, zeggen Michael Caulier (44) en Delphine Duchossoy (48). ‘Drie weken geleden was er nog een ongeval met twee auto’s.’

De bewoners van de getroffen huizen eisten al na een ongeval in 2016 maatregelen: ‘Anders vallen er doden’ zeiden ze toen.

Vlaamse en Waalse weg

Het gemeentebestuur bevestigt dat de plek bekendstaat als een zwart punt. ‘We hebben als gemeentebestuur al vaak aangedrongen op een oplossing’, zegt waarnemend burgemeester Vanacker aan Het Nieuwsblad. ‘Maar het gaat om een Vlaamse en een Waalse Gewestweg die hier samenkomen. Het is aan de deskundigen van het Agentschap Wegen en Verkeer om met een oplossing te komen. Maar een rotonde, dat is misschien geen slecht idee.’