Nieuwe Chinese wetten verhogen onzekerheid voor buitenlandse bedrijven

Sinds 1 juli zijn in China twee nieuwe wetten van kracht. Het gaat over spionage en buitenlandse relaties. Omdat er heel wat interpretatie mogelijk is binnen de bewoording van de wet, is het voor sommige bedrijven op eieren lopen.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn wat bulten op het geopolitieke speelveld. Europa en de Verenigde Staten keren op hun stappen terug, op vlak van handel met China. Als tegenreactie trekt ook China handelsbarrières op.

In het nieuws: Onder de ‘bescherming van de nationale veiligheid’, breidt China de definitie van spionage uit. Dat meldt CNBC.

De wetten

  • Onder de nieuwe spionagewet zijn er meer activiteiten die onder deze noemer passen. Onder meer “toenadering zoeken tot een spionageorganisatie” en “pogingen tot het illegaal verkrijgen van gegevens met betrekking tot de nationale veiligheid”, werden toegevoegd.
  • Daarnaast wordt opgeroepen om op elk niveau van de overheid alert te zijn en zich te onderwijzen in de veiligheidsmaatregelen.
  • De wet bevat een clausule over buitenlandse entiteiten. Die mogen “de nationale veiligheid van China niet in gevaar brengen, het maatschappelijk algemeen belang niet schaden en de maatschappelijke openbare orde niet ondermijnen”.

Onzekerheid

  • Door de algemene bewoording van de wet, is de interpretatie breed. Daarin ligt de onzekerheid voor bedrijven.
  • In de jongste maanden is de Chinese politie bij drie Amerikaanse bedrijven binnengevallen: due diligence bedrijf Mintz Group en consultancybedrijven Bain & Company en Capvision Partners.
  • Veel publieke communicatie is daarbij niet gebeurd. Hierdoor weten ook andere bedrijven die actief zijn in China niet wat er precies kan en wat niet. Buitenlandse entiteiten die erover nadenken om in China te gaan opereren, kunnen hierdoor twee keer nadenken vooraleer de knoop door te hakken.
  • Michael Hart, voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in China, zei aan CNBC dat hij de politie-invallen bij de bedrijven aanhaalde bij Chinese ambtenaren. “Het is voor ons onduidelijk wat deze bedrijven deden dat als illegaal werd beschouwd. We blijven oproepen tot meer transparantie.”

Spionage

  • Het is niet alleen China dat bezorgd is over spionage van zijn concurrenten. In de Verenigde Staten zijn ze extra alert, sinds er Chinese spionageballonnen over het land vlogen.
  • Ook binnen Europa zijn er bezorgdheden. Zo denken ze er bij de Unie over na om het Chinese bedrijf Huawei te weren van het bouwen van 5G-infrastructuur. De Nederlandse overheid bereidt een wet voor waaronder Chinese studenten strenger gescreend zullen worden en bijvoorbeeld niet de mogelijkheid zullen krijgen om mee te werken aan gevoelige technologische knowhow.
Meer