Advocaten Walter Van Steenbrugge en Frederic Thiebaut verdedigen de huisartsen in de euthanasiezaak.
Volledig scherm
PREMIUM
Advocaten Walter Van Steenbrugge en Frederic Thiebaut verdedigen de huisartsen in de euthanasiezaak. © BELGA / Vertommen / BELGA

Euthanasie of moord: maakten huisartsen uit Boortmeerbeek fouten bij het uitvoeren van zes procedures?

UpdateTwee artsen van een hoog aangeschreven huisartsenpraktijk in Boortmeerbeek worden al een vijftal jaar onderzocht door het parket van Leuven. Hoewel ze een onberispelijke staat van dienst genieten in het dorp, zijn er zes euthanasieprocedures die onder de loep genomen worden. Wat is er gebeurd met zes geriatrische patiënten, die mogelijk niet uitbehandeld waren? “Onbegrijpelijk dat er opnieuw een zware vervolging dreigt op gang te komen voor moord”, zegt advocaat Walter Van Steenbrugge. De toppleiter was er ook al bij op het veelbesproken euthanasieproces van Tine Nys in 2020.

  1. Hanna (19) protesteert al sinds vorige week op haar kampeerstoel tegen Israëlische samenwerking KU Leuven: “‘Hamashoer’, noemden ze mij”
    PREMIUM

    Hanna (19) protes­teert al sinds vorige week op haar kampeer­stoel tegen Israëli­sche samenwer­king KU Leuven: “‘Hamashoer’, noemden ze mij”

    Stilaan wordt ze een vertrouwd gezicht aan de ingang van de Universiteitshal: de 19-jarige student biomedische wetenschappen Hanna De Boe. Vorige week ging de Aalsterse drie dagen lang in hongerstaking vanaf haar plooistoel, om de samenwerking tussen KU Leuven en haar Israëlische zusteruniversiteiten te bekritiseren. Zolang die niet wordt herzien, blijft de studente vastberaden op haar plek zitten. “Eén keer werd ik bespuwd door een voorbijganger.”
    Leuven
  2. Niet naar het stemhokje, nu opkomstplicht vervalt? Misschien doet bloederige nacht in 1902 u twijfelen: “Zes Leuvenaars gaven hun leven”
    PREMIUM
    34

    Niet naar het stemhokje, nu opkomst­plicht vervalt? Misschien doet bloederige nacht in 1902 u twijfelen: “Zes Leuvenaars gaven hun leven”

    “De Burgerwacht schoot met scherp op de betogers.” Bij de Bloednacht, herdacht op de Stadsbegraafplaats, stierven zes arbeiders in de straten van Leuven in de strijd voor het algemeen enkelvoudig stemrecht. Met de opkomstplicht die vervalt voor de provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen wordt die gebeurtenis plots weer actueel. We spraken met historicus Jaak Brepoels en voormalig minister en burgemeester Louis Tobback: welke lessen moeten we trekken uit die zwarte bladzijde in de geschiedenis? “Denken traditionele partijen dat Vlaams Belang of PVDA zo minder stemmen zullen behalen? Dat is lang niet zeker.”
    Leuven