Carl Devos: “Doorbraakmogelijkheid van Vlaams Belang zit op lokaal niveau”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stak onlangs de hand uit naar potentiële N-VA-kiezers. Dit verschijnsel is niet nieuw, maar opvallend is dat Van Grieken blijft proberen. Politicoloog Carl Devos (UGent) legde aan Business AM uit waarom.


Beluister hier het volledige gesprek met Carl Devos:


De essentie: Vlaams Belang heeft potentiële N-VA-kiezers nodig om zichzelf onmisbaar te maken voor een Vlaamse regering. De vraag blijft of N-VA mee wil stappen in een dergelijke regering. Devos denkt dan ook dat er op lokaal niveau meer te halen is voor VB.

  • Devos: “De bedoeling van Vlaams Belang is om aan de potentiële kiezers van N-VA te tonen dat die partij het niet echt meent met de Vlaamse onafhankelijkheid. Dat confederalisme maar een flauw afkooksel is en dat Vlaams Belang het wel meent. De partij doet het wel goed in de peilingen, maar aan de andere kant lijkt VB te plafonneren tussen 22 en 25 procent. Dat is veel, maar om echt incontournable te zijn voor de Vlaamse regering moet Vlaams Belang nog sterker worden, richting 30 procent. En daarvoor rekent men ook op kiezers van N-VA.”
  • “Het ziet ernaar uit dat van die staatshervorming weinig sprake zal zijn. En waarschijnlijk gaan Franstaligen dat ook niet willen. Bovendien is de vraag of er een twee derde meerderheid voor gevonden kan worden. Dat confederalisme lijkt dan ook veraf.”
  • “Onderhandelen met de PS over het splitsen van federaal gebleven bevoegdheden in een soort Nederlandstalige en Franstalige ministerraad is ook een flauw afkooksel van wat echte Vlaams-nationalisten willen”, zegt Devos. “Het plan van VB is om vooral die rechterflank bij N-VA, die op dat confederalisme en separatisme zit, te overtuigen om samen te werken.”

Het cordon doorbreken

  • “Zal N-VA in een Vlaamse regering stappen met Vlaams Belang als die twee een meerderheid zouden hebben? Dat zou naar alle waarschijnlijkheid een zeer nipte en oncomfortabele meerderheid zijn. Voor Bart De Wever (N-VA) zou dat een uitweg kunnen zijn, door te zeggen dat dit niet werkbaar is.”
  • “Maar N-VA weet natuurlijk dat als het samen met Vlaams Belang zou besturen in Vlaanderen, het elke federale ambitie mag opbergen. N-VA moet er dan niet op rekenen om ooit met de Franstalige partijen rond de tafel te kunnen zitten om te spreken over confederalisme.”
  • “In de campagne rond 11 juli differentieerde Vlaams Belang op sociale media heel erg naar de steden. Er waren lokale campagnes gericht op de lokale gemeenschappen. Daar zit de doorbraakmogelijkheid voor Vlaams Belang, op lokaal niveau. Dat is de lange weg die men wil uitbouwen. Een permanente campagne richting oktober om dan finaal in oktober volgend jaar ergens het cordon te doorbreken”, besluit Devos.

(nd)

Meer