DLE

Vlaamse Eretekens voor Lukas Dhont, Emma Meesseman, Kristel Verbeke, Marc Michils en ... àlle leerkrachten

Op 11 juli, de Vlaamse Feestdag, reikt de Vlaamse regering traditiegetrouw eretekens uit. Dit jaar gaan die naar "Close"-regisseur Lukas Dhont, naar oud-K3-zangeres Kristel Verbeke die zich inzet voor de strijd tegen kinderarmoede, naar basketster Emma Meesseman, naar Marc Michils van Kom op tegen Kanker en, opvallend, naar het héle lerarenkorps van het Vlaamse onderwijs.

Vijf Vlaamse Eretekens reikt de Vlaamse regering uit aan mensen of organisaties die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen voor de samenleving. De Vlaamse Eretekens worden al voor de 9e keer uitgedeeld en dit zijn de verdienstelijke Vlamingen die dit jaar een lintje krijgen: 

Alle leerkrachten

  • Een opvallende keuze van de Vlaamse regering: alle ruim 200.000 leerkrachten krijgen een Vlaams Ereteken. Omdat ze instaan voor de ontwikkeling van ieders talenten en mensen helpen om de beste versie van zichzelf te worden, aldus de Vlaamse regering. 
  • "We hebben leerkrachten nodig en daarom moeten we allemaal wat vaker onze waardering tonen," zei minister-president Jan Jambon (N-VA) bij de uitreiking in Brussel. Vier recente "leerkrachten van het jaar" namen het Vlaamse Ereteken in ontvangst, namens de hele beroepsgroep. 

BEKIJK - "De Vlaamse regering wil een signaal geven", zegt Bart Verhulst over het ereteken voor de leerkrachten:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Zijn de Vlaamse leerkrachten tevreden met hun ereteken?

Videospeler inladen...

"Close"-regisseur Lukas Dhont

Lukas Dhont regisseerde de spraakmakende films “Girl” en “Close”. Voor die laatste kreeg Dhont in Cannes de Grand Prix en werd hij genomineerd voor een Oscar. Vlaams minister-president Jan Jambon prijst zijn "baanbrekend filmwerk, prachtige scenario's en het internationaal doen schitteren van het Vlaamse film- en entertainmentlandschap." "Close" omschreef Jambon als "een film die veel Vlamingen aanzet om zichzelf te zijn".

Emma Meesseman: Europees kampioen basket

Emma Meesseman werd met de Belgian Cats, het nationale vrouwenbasketbalteam, Europees kampioen. Die prachtprestatie heeft het vrouwenbasket en de vrouwensport in het algemeen een enorme boost gegeven, zegt de Vlaamse regering. Emma Meesseman is een "voorbeeld voor talloze jonge dames die dromen van een sportcarrière en daar heel zware opofferingen voor maken".

BEKIJK - Emma Meesseman: "We hebben met de Belgian Cats iets teweeggebracht":

Videospeler inladen...

Marc Michils van Kom op tegen Kanker

Marc Michils nam onlangs afscheid van Kom op tegen Kanker, waar hij tien jaar lang directeur van was. Hij "heeft de Vlaming geleerd dat we méér kunnen en moeten doen. Veel Vlamingen zijn op de fiets gesprongen om achter zijn missie te crossen" Michils is een voorbeeld, zegt de Vlaamse regering, iemand die ondanks tegenslag voluit voor optimisme kiest en zich inzet om het leven van zieke mensen te verbeteren. 

BEKIJK - Marc Michils: "Dit is om supertrots op te zijn":

Videospeler inladen...

Kristel Verbeke, ex-K3, strijdt tegen armoede

Kristel Verbeke was indertijd bekend als de zwartharige zangeres van de oorspronkelijke K3; nu zet Verbeke zich volop in voor armoedebestrijding. Ze had zelf een moeilijke jeugd. Ze krijgt het Vlaamse Ereteken omdat ze "het thema armoede bespreekbaar heeft gemaakt", onder meer met het programma "Zorgen voor mama" en als bestuurder van het Kinderarmoedefonds. 

BEKIJK - Kristel Verbeke: "Ik draag dit op aan alle mensen in armoede die hun verhalen delen met mij":

Videospeler inladen...

Meest gelezen