Archieffoto

Planbureau berekent kosten vergrijzing over 50 jaar: "Pensioenhervorming onvoldoende om grote kost te vermijden" 

De vergrijzing doet de uitgaven van de sociale zekerheid oplopen van bijna 26 procent van het bruto binnenlandse product nu tot 30 procent in het jaar 2070. Dat blijkt uit berekeningen van het Planbureau. De pensioenhervorming die de regering gisteren voorstelde, is nog niet opgenomen in de cijfers. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) zal die een verschil maken van 0,5 procent van het bbp. 

In 2022 bedroegen alle sociale uitgaven samen 25,7 procent van het bruto binnenlands product. Die uitgaven zijn alle kosten die de overheid heeft om het systeem van de sociale zekerheid in stand te houden. 

Sociale uitgaven van de overheid

  • pensioenen 
  • gezondheidszorg 
  • arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
  • kinderbijslag en andere sociale uitgaven

Volgens de nieuwe becijfering van de vergrijzingscommissie van het Planbureau bereiken de uitgaven tegen 2050 een piek van 30,1 procent van het bbp en nemen ze daarna licht af tot 29,9 procent in 2070.

In vergelijking met vandaag zullen sociale uitgaven dus ongeveer 4 procent meer uitmaken van het bbp in 2070. Dat is hoger dan eerder werd geschat. Het aandeel van de pensioenen in de kosten van de sociale zekerheid zal toenemen van 10,9 procent nu tot 13,5 procent over 50 jaar. 

Dat komt omdat het aantal mensen dat werkt minder snel zal stijgen dan het aantal gepensioneerden. In de toekomst zullen er dus proportioneel minder werkenden zijn om de pensioenuitgaven te dragen. Terwijl er in 2022 1,8 werkenden waren per gepensioneerde zal dit in 2070 verminderen tot 1,4 werkenden, een daling met 22 procent.

Impact pensioenhervorming

De effecten van pensioenhervorming die regering gisteren aankondigde zijn niet nog niet opgenomen in de berekeningen. Die hervorming is net bedoeld om de stijgende kosten van de vergrijzing in te perken. Volgens De Croo zullen de maatregelen zorgen dat de sociale uitgaven met 0,5 procent minder stijgen dan voorspeld. 

Het Planbureau noemt dat "een redelijke inschatting". Maar volgens de voorzitter van de vergrijzingscommissie, Johan Van Gompel, is een besparing van 0,5 procent van het bbp hoe dan ook niet voldoende om een "significant grote budgettaire kost van de vergrijzing" te vermijden.  

Meest gelezen