Thijs Pattyn

Gerdy is zijn huis kwijt na zwaar ongeval in Wijtschate: "Het enige waar ik aan dacht was lopen, lopen en lopen."

Na het zware ongeval van vanmorgen in Wijtschate worden de bewoners van de uitgebrande huizen opgevangen. Een vrachtwagen en bestelwagen botsten tegen elkaar en vlogen in brand. De vrachtwagen belandde in het huis van Gerdy, waardoor de vlammen naar de huizen oversloegen. "Ik ben zo bang geweest."

"Daar in het huis waar dat die camion zit. In de Rijselstraat nummer 86, daar woon ik. Het enige huis dat helemaal weg is", slikt Gerdy Lucas. Gerdy (53 jaar) woont er samen met zijn vrouw.   

Vanmorgen rond 8.30 uur botsten een bestelwagen en een vrachtwagen tegen elkaar op de gewestweg die naar Ieper leidt. De twee voertuigen vlogen in brand en het vuur sloeg over naar enkele rijhuizen. De bestuurder van de bestelwagen stierf ter plaatse. De vrachtwagenchauffeur overleed later in het ziekenhuis.

Vast in de garage

"Ik was net wakker en zat in de zetel toen ik plotseling een gekraak hoorde. Ik zag die camion binnenvliegen. Het was één en al rook en vlammen. En die hitte... dat was niet meer te doen."

Het enige wat er voor Gerdy op zat, was om langs de achterkant van zijn huis weg te vluchten. "Ik kon alleen nog lopen, lopen en lopen. Ik kon niets meer redden. Ik wilde langs de garage aan de achterkant naar buiten gaan. Maar omdat de elektriciteit was uitgevallen, ging de poort niet open. Ik zat gevangen in de garage. Ik was zo bang. Gelukkig kon ik via een ladder in de tuin naar de buren. Mijn vrouw was gelukkig gaan werken."

Niet het eerste ongeval

Minstens twee huizen in de straat zijn volledig vernield door de brand. Twee andere zijn zwaar beschadigd. De gemeente Heuvelland voorziet noodopvang voor de ruim tien bewoners. "We mogen drie dagen op hotel. Daarna zien we wel. We hebben wel chance gehad met de burgemeester van Mesen, de gemeente hier vlak naast. Vanavond nog mogen we kleren uitzoeken."

"Er zijn hier al veel ongelukken gebeurd", zegt Gerdy. "Ze zeggen al jaren dat ze hier een rotonde aan zullen leggen. Maar ze doen niets, helemaal niets. En nu zijn wij ons huis kwijt!"

Thijs Pattyn
Gerdy kijkt naar de vrachtwagen die zijn huis binnenreed
Thijs Pattyn
Thijs Pattyn

Meest gelezen