Trein geëvacueerd na ontsporing in Denderleeuw, opnieuw treinverkeer mogelijk

In Welle, een deelgemeente van Denderleeuw, is dinsdagavond een trein ontspoord. Een dertigtal passagiers moesten geëvacueerd worden. Niemand raakte gewond. Sinds woensdagochtend is treinverkeer tussen Denderleeuw en Burst weer mogelijk.

bsb, cbh, gli, adb, jvh

Het ongeval vond dinsdagavond plaats rond 20.30 uur. Ter hoogte van de Kampstraat in Welle reed een trein op een doodlopend spoor, tot aan een stootblok. Het gevaarte reed daarbij iets te ver en kwam gedeeltelijk naast de sporen terecht. ‘De trein die ontspoorde was op weg van Schaarbeek naar Denderleeuw, maar vervoerde geen passagiers’, zei Bart Crols, woordvoerder van de NMBS.

Aanvankelijk meldden Infrabel en de NMBS dat de trein tegen een paal van de bovenleiding was gebotst, waardoor die paal gedeeltelijk op het spoor terechtkwam, waarna ook een tweede trein met dertig reizigers aan boord met lage snelheid tegen die paal reed. Dat blijkt echter niet te kloppen, aldus Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel, die verduidelijkt dat er geen aanrijding was.

‘We zaten op de trein richting Kortrijk. We kwamen net terug van een dagje Walibi’, getuigde reiziger Teago Secember. ‘Plots kregen we te horen dat er iets was aangereden. Later bleek dat een paaltje te zijn. Toen moesten we naar de achterste wagon, waar we 10 minuten moesten blijven. Door de warmte werd beslist om ons toch te evacueren. Toen zagen we pas echt wat er was gebeurd en dat we tegen een andere trein waren gereden. Van de aanrijding zelf hebben we eigenlijk weinig gevoeld’, vertelde Secember nog. ‘We hebben zo’n 30 minuten op de trein vast gezeten.’

Treinverkeer verstoord

Door de ontsporing was het treinverkeer tussen Denderleeuw en Burst urenlang onderbroken. Sinds woensdagochtend is wel opnieuw treinverkeer mogelijk in beide richtingen op één spoor tussen Denderleeuw en Burst. Dat meldde Frédéric Petit rond 05.30 uur. De vervangende busdienst tussen de twee stations wordt stopgezet.

De treinen moeten voorzichtig rijden in de zone van het incident. ‘De treinen tussen Denderleeuw en Burst (en omgekeerd) kunnen hierdoor een vertraging oplopen van 10 à 15 minuten, rekening houdend met het trager rijden in die zone van 400 meter en door de kruising van de treinen’, aldus de woordvoerder. ‘Er is een aangepaste treindienst van NMBS tussen Denderleeuw en Burst en bepaalde treinen worden mogelijk deels afgeschaft op hun traject.’

De trein die van het spoor geraakte wordt in de loop van de dag weggetakeld met behulp van werfkranen. Het is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren en wanneer er weer treinverkeer mogelijk zal zijn op beide sporen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.