© BELGA

Nooit zoveel auto’s gecontroleerd, nooit zo weinig snelheidsduivels betrapt

De politie is tevreden over de resultaten van de zevende flitsmarathon. In totaal werden 1.359.856 voertuigen gecontroleerd. Slechts 2,46 procent reed te snel en maar 78 rijbewijzen moesten worden ingetrokken. Er komt dan ook snel een volgende ‘speed marathon’. En ook een weekend zonder alcohol achter het stuur.

tg

Al voor de zevende keer hebben de federale wegpolitie en de lokale politie hun krachten gebundeld om gedurende 24 uur te controleren op overdreven en onaangepaste snelheid. Tijdens de 24-uur durende flitsmarathon, die van start ging op 19 april om 6 u. werden door de federale wegpolitie en de 146 deelnemende lokale politiezones, 1.359 856 voertuigen gecontroleerd. Dat is een absoluut record. Daarvan reden 2,46 % van de bestuurders te snel. Er werden in totaal 78 rijbewijzen ingetrokken.

“In vergelijking met de vorige editie van oktober 2016 werden er dus veel meer voertuigen gecontroleerd en waren er minder bestuurders in overtreding”, zegt de federale politie.

“Deze geïntegreerde politieactie werd voorafgaandelijk aangekondigd in de media, dit met de bedoeling te sensibiliseren en het onderwerp snelheid bespreekbaar te maken. We willen de mensen overtuigen dat ze zonder de toegelaten snelheid te overschrijden even snel op hun bestemming zijn met minder stress en op een veiligere manier. Samen met het rijden onder invloed en het niet dragen van de veiligheidsgordel, is snelheid één van de voornaamste oorzaken van slachtoffers in het verkeer. In 2016 verloren 640 mensen het leven op de Belgische wegen. De federale en lokale politie blijven inspanningen leveren om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen.”

Dit betekent onder meer dat naast de dagelijkse preventieve en repressieve controleacties, er dit jaar nog een flitsmarathoneditie komt en ook “een weekend zonder alcohol achter het stuur”.

De cijfers verschillen uiteraard van plaats tot plaats.

“In 24 uur tijd heeft de verkeerspolitie van Antwerpen zo goed als non-stop snelheidscontroles gehouden. Over het ganse grondgebied van de stad en de Antwerpse districten werden mobiele dispositieven opgericht. De medewerkers die het snelheidstoezicht voor hun rekening namen, verplaatsten zich tijdens de flitsmararthon over 18 locaties. Het was de bedoeling om in te zetten op verkeersveiligheid en daardoor het aantal verkeersongevallen te doen dalen”, zegt de woordvoerder van de politie.

De politie selecteerde de plaatsen voor de flitsmarathon op basis van de gegevens waarover de verkeersdienst beschikt. In straten waar metingen eerder al uitwezen dat er vaak te snel gereden wordt of waar vaker ongevallen voorkomen, is er gecontroleerd.

Van 6488 voertuigen werd de snelheid gecontroleerd. 289 bestuurders reden te snel en kregen een proces-verbaal voor overdreven snelheid.

“Met 9 op de 10 bestuurders die zich aan de opgelegde snelheid hielden, ook ‘s nachts, zijn de resultaten beter dan de actie van in oktober van vorig jaar. Toen werd 13,3 % van de gecontroleerde bestuurders geflitst”, klinkt het.

Nog niet alle politiezones maakten hun cijfers bekend. De cijfers die al wel bekend werden gemaakt, leiden tot enkele verrassende conclusies.

Verdubbeling

In De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem was men duidelijk niet op de hoogte van de flitsmarathon. Daar liet 15,5 % zich flitsen, een verdubbeling tegenover vorige editie, zo weet van PolCon - Politiecontroles.

Ook in de zone Deinze-Zulte werd ruim 12 % van de bestuurders geflitst. Opvallend, daarmee doet de zone het wel beter dan de laatste editie, toen nog 14,17 % geflitst werd.

Maar de meeste hardrijders lijken in Limburg te wonen. In de zone Heusden-Zolder werd 15,6 % geflitst. Eén persoon reed er 90 waar 50 was toegestaan. In de zone Lanaken-Maasmechelen werd zelfs 18,10 % geflitst.

In Dilbeek, Vlaams-Brabant, werden 5.928 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. 308 of 5,2 procent reed te snel. 25 bestuurders moeten ook blazen, drie bliezen positief.

De federale politie maakt later op de dag een eerste balans op van de flitsmarathon.

Camera vernield

Een snelheidscamera die langs de A54 ter hoogte van het Henegouwse Luttre stond opgesteld, werd honderden meters meegesleept door een auto. De camera stond opgesteld in de richting van Charleroi.

Volgens de ordediensten zond het apparaat om 0.40 uur een noodsignaal uit. Ter plaatse stelden de agenten vast dat de camera 600 meter verderop lag in het midden van de snelweg. Of een chauffeur de camera opzettelijk heeft aangereden, wordt nu nog onderzocht.

De ordediensten zullen via de harde schijf nagaan wie verantwoordelijk is voor de beschadiging van het toestel. De dader riskeert een gepeperde rekening te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer