© 2023 Paramount Pictures.

"Strafste stunt uit de filmgeschiedenis": Tom Cruise rijdt zelf op motor het ravijn in voor"Mission: impossible"

In "Mission: impossible – Dead reckoning part one" springt Tom Cruise eigenhandig met een motor van op een torenhoge klif het ravijn in. Pierre-Yves Rosoux, een Belgische stuntrijder die met Cruise op de set stond, noemt de stunt hallucinant. Wat bezielde de steracteur om zijn leven op het spel te zetten? En waarom verdient Cruise er respect voor?

De sprong wordt nu al de strafste stunt uit de filmgeschiedenis genoemd. Hij werd gefilmd in Noorwegen, op de allereerste draaidag van de productie. Waarom? Dan zou er nog geen geld zijn weggesmeten als hoofdrolspeler Tom Cruise de sprong niet overleefde.

Dat gaf Cruise zelf toe aan het Amerikaanse nieuwsmagazine Entertainment Tonight: "Zo wisten we vanaf dag 1 waar we aan toe waren. Verder volgens plan, of alles herschrijven. En ik was er klaar voor. Waarom moesten we nog wachten?" Cruise sprong in het ravijn en kwam goed terecht. 

Meer zelfs. Hij wilde het nog een keer proberen. Cruise dacht dat hij zijn motor in de lucht nog net iets langer zou kunnen vasthouden. En dus sprong hij nog een keer. En nog eens. Zes keer in totaal.

Op het einde van de dag was hij tevreden en konden ze aan de rest van de film beginnen. "Mission: impossible. Dead reckoning part 1" heeft een prijskaartje van meer dan 200 miljoen dollar: dat geld konden ze nu gaan besteden.

BEKIJK - de trailer van "Mission: impossible. Dead reckoning part 1 mét de stunt van Tom Cruise:

Zo wisten we vanaf dag 1 of waar we aan toe waren. Verder volgens plan, of alles herschrijven

Tom Cruise

Dat Tom Cruise er klaar voor was, is trouwens een understatement. Hij trainde een jaar lang als een bezetene. Goed voor 13.000 sprongen met zijn motor en 500 skydives. Niets laat hij aan het toeval over. Geen enkele acteur doet hem dit na.

Volgens Pierre-Yves Rosoux, een Belgische stuntrijder die dertig dagen met hem doorbracht op de set in Rome om een autoachtervolging te filmen, is Cruise een topatleet. En hij doet werkelijk alles zélf.

BEKIJK - Stuntrijder Pierre-Yves Rosoux beschrijft hoe hij Tom Cruise bezig zag op de filmset:

Videospeler inladen...

Je kunt je afvragen: waarom het risico nemen dat je hoofdrolspeler iets overkomt? Het antwoord is tweeledig. Spectaculaire stunts zitten in het DNA van "Mission: impossible", die horen er gewoon bij. En Tom Cruise doet nu eenmaal al zijn stunts zelf. Waarom? Omdat hij het kan. En als producer is hij de baas op de set. Einde discussie.

De koppigheid van zijn hoofdrolspeler was voor regisseur Christopher McQuarrie enerzijds een vloek, maar vooral en een zegen. Technisch moest hij creatief zijn. In normale omstandigheden neemt een stuntman de plaats in van de acteur, en probeert de regisseur dat zo goed mogelijk te camoufleren. In dit geval kwam het erop neer om zo accuraat mogelijk in beeld te brengen dat het wel degelijk Tom Cruise zélf is die daar door de lucht zweeft.

Enerzijds moest er dus een camera dicht op Cruise zitten. Een andere camera moest afstand houden, zodat duidelijk is dat er geen draden of andere trucs aan te pas komen. Die werd bediend vanuit een helikopter. De technologie om de sprong op die manier te filmen, was nog niet voorhanden en werd speciaal voor deze film ontwikkeld. 

What you see is what you get

Bij regisseur Christopher McQuarrie staat de technologie altijd ten dienste van de werkelijkheid. De fysieke opname blijft essentieel. De regisseur is een koele minnaar van computeranimatie: "Het probleem met CGI (digitale effecten) is dat je precies krijgt wat je wil". Een uitspraak om over na te denken. 

BEBIJK - Regisseur Christopher McQuarrie legt uit waarom hij geen digitale effecten wil gebruiken:

Videospeler inladen...

Streven naar perfectie is nefast voor de authenticiteit. Daarom geen digitale correcties in "Mission: impossible - Dead reckoning". Die waren niet nodig, Tom Cruise doet toch alles zelf. En dat is precies wat de beleving zo intens maakt. Alles wat je ziet is echt. What you see is what you get. Het resultaat is adembenemend. Als kijker vlieg je werkelijk samen met Cruise het ravijn in. 

Alleen daarom verdient Tom Cruise respect. De allergrootste erkenning die je als acteur kunt bekomen, een Oscar, is hem tot nu toe niet gegund. Vier keer werd hij genomineerd. De laatste keer was vorig jaar, als kapitein Pete Maverick in "Top gun". Wordt de vijfde keer, op zijn 61e, de goede keer? 

BEKIJK - De nagelbijtende "making of" van de grootste stuntsprong uit de filmgeschiedenis:

Videospeler inladen...

"Mission: impossible - Dead Reckoning part one", vanaf vandaag in de bioscoop. 

Meest gelezen