© REUTERS

Stuwdam dreigt te barsten door overstromingen in noordoosten van VS

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Vermont, in het noordoosten van het land, vrezen dat een stuwdam kan barsten door de zware overstromingen.

Bron: BELGA

De Wrightsville-dam heeft zijn capaciteitslimiet bereikt en kan in het ergste geval breken, meldden de lokale autoriteiten dinsdag volgens de media.

“De verwoestingen en overstromingen die we in heel Vermont meemaken zijn historisch en catastrofaal”, zei gouverneur Phil Scott dinsdag. De overstromingen, het gevolg van hevige regens, worden vergeleken met de gevolgen van orkaan Irene in 2011, toen zes mensen om het leven kwamen.

Ook de hoofdstad van Vermont, Montpelier, wordt zwaar getroffen door het noodweer. Grote delen van het centrum staan onder water en op foto’s is te zien hoe mensen zich verplaatsen per kajak of rubberboot. Meer dan honderd mensen moesten gered worden, melden de autoriteiten. 

© Getty Images via AFP

President Joe Biden heeft de noodtoestand uitgeroepen voor Vermont, zodat federale middelen kunnen worden vrijgemaakt. “Het goede nieuws is dat de regen in bepaalde regio’s gestopt is, maar dat betekent niet dat het water meteen gaat wegtrekken”, aldus gouverneur Scott nog. 

Meer extreem weer

Maandag kwam al een vrouw om het leven in buurstaat New York, toen ze probeerde te ontsnappen uit haar door water omgeven woning in Orange County. Vooral de regio rond de Hudson River is zwaar getroffen in de staat. 

Naast de overstromingen kampt Noord-Amerika ook met een reeks andere extreme weerfenomenen. In Canada zijn er zware bosbranden met dikke rookwolken die zelfs grote Amerikaanse steden zoals New York en Chicago bereiken. En in het zuidwesten van de VS is er een hittegolf. In de stad Phoenix, in Arizona, wordt gevreesd voor temperaturen tot bijna 50 graden Celsius.

© AP

© Getty Images via AFP

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer