Archiefbeeld

Onderzoek naar twee huisartsen uit Boortmeerbeek: euthanasie mogelijk niet volgens de regels uitgevoerd

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar twee huisartsen uit Boortmeerbeek. Ze zouden bij het uitvoeren van euthanasie op enkele patiënten niet altijd de regels gevolgd hebben. Het onderzoek werd vijf jaar geleden opgestart, na een klacht van een collega-huisarts. Volgens hun advocaten valt de huisartsen niets te verwijten. 

In 2018 is het parket van Leuven een onderzoek begonnen naar twee huisartsen in Boortmeerbeek. In meerdere gevallen zouden ze de procedures bij het uitvoeren euthanasie niet correct gevolgd hebben. "We kunnen bevestigen dat er al enkele jaren een onderzoek loopt", zegt persmagistraat Hélène Tops.

Mijn cliënte staat recht in haar schoenen
Advocaat Fréderic Thibaut

Volgens Fréderic Thibaut, advocaat van één van de huisartsen, is het dossier opgestart na een klacht van een gefrustreerde ex-collega: "Mijn cliënte staat recht in haar schoenen. Er valt haar niets te verwijten. Helaas sleept het onderzoek intussen al vijf jaar aan. Dat maakt het emotioneel erg zwaar."

Ook advocaat Walter Van Steenbrugge, die de andere huisarts verdedigt, betreurt het gerechtelijk onderzoek: "Het gaat hier om zeer toegewijde en betrokken dokters."

Van Steenbrugge hoopt dat er geen proces van komt en verwijst naar het vorige euthanasieproces waarbij hij betrokken was in 2020. Dat proces draaide rond de dood van Tine Nys (38) uit Sint-Niklaas.

Toen verschenen drie artsen voor het Hof van Assisen in Gent. Ze werden alle drie vrijgesproken. Ook toen sleepte het onderzoek jaren aan.

"Als er ook deze keer een proces van komt, ga ik opnieuw voor de vrijspraak", aldus Thibaut.

Meest gelezen