Nasdaq 100 verandert recept wegens overconcentratie grootste aandelen

De Nasdaq 100 is een index van 100 van de grootste niet-financiële aandelen en wordt gezien als een graadmeter voor groei-aandelen. In vergelijking met andere grote indexen is de Nasdaq in 2023 de meest renderende geweest. Amper drie bedrijven vertegenwoordigen echter 30 procent van de index. Een herbalancering dringt zich op.

Waarom is dit belangrijk?

Een goed gespreid portfolio, diversificatie in het jargon, is cruciaal om bedrijfsspecifieke risico’s binnen de portefeuille te minimaliseren. Een te grote blootstelling aan één bedrijf, kan bij slechte omstandigheden anders het volledige portfolio neerhalen.

De drie bedrijven met het zwaarste gewicht binnen de index vertegenwoordigen 32 procent van de index. Voor de vijf grootste is dit net geen 40 procent. Op 7 juli kondigde Nasdaq aan dat het een ‘speciale herbalancering’ ging uitvoeren, dat meldt CNBC. Wat dat precies zal inhouden wordt op 14 juli bekendgemaakt.

  • De Nasdaq 100 is sinds 1 januari 2023 met 38 procent gestegen. Ter vergelijking: de stijging van toonaangevende indexen S&P500 (+15,6 procent) en de Dow Jones Industrial Avera
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer