PA Wire/PA Images

Waarom bracht tabloidkrant The Sun verhaal over mogelijk grensoverschrijdende gedrag BBC-presentator net nu aan het licht? 

De BBC krijgt rake klappen omdat een presentator van de Britse openbare omroep meermaals beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Tabloidkrant The Sun startte de geruchtenmolen met een artikel over de presentator. Wil de krant gewoon de waarheid naar buiten brengen of is het een voorbeeld van de moeilijke relatie tussen tabloids en openbare omroep?

Het stormt bij de Britse openbare omroep BBC. Vorige week dropte tabloidkrant The Sun het bommetje dat een presentator meer dan 40.000 euro betaald zou hebben aan een minderjarige in ruil voor seksueel getinte foto's. Gisteren kwam aan het licht dat diezelfde presentator bedreigende en intimiderende berichten gestuurd zou hebben naar een andere twintiger.  

Hoe geloofwaardig is verhaal van The Sun?

Tabloidkrant The Sun kwam met het verhaal van de minderjarige jongen naar buiten, maar wel vanuit het perspectief van de moeder en stiefvader van de jongen. "Heel opmerkelijk en een bedenkelijke vorm van journalistiek omdat ze enkel derden aan het woord hebben gelaten", zegt Lieven Buysse, professor Britse cultuur aan de KU Leuven.  

Het is een verhaal dat al enkele jaren oud is, dus de jongere is intussen een meerderjarige twintiger die zelf zijn kant van de feiten kan geven. "Maar daar repte The Sun niet over. Ze hebben zelfs niet vermeld dat ze ooit contact met hem hadden, terwijl dat toch nodig zou moeten zijn als het verhaal over hem gaat", vindt Buysse.  

Het is geen toeval dat The Sun enkele dagen voor het jaarrapport van de BBC ervoor kiest de openbare omroep in een slecht daglicht te plaatsen

Lieven Buysse, professor Britse cultuur aan de KU Leuven

De jongere liet intussen via zijn advocaat zelfs weten dat het verhaal "nonsens" is. "Dat wist The Sun ongetwijfeld zelf ook. Toch hebben ze het uiteindelijk maar kort vermeld, zodat het hun verhaal niet helemaal teniet doet. Maar het artikel blijft dus gebaseerd op verhalen uit derde hand."  

Nieuwslandschap in het Verenigd Koninkrijk

Dat The Sun en de BBC geen goede vriendjes zijn, kan de tabloidkrant over de streep hebben getrokken om het verhaal over de presentator toch naar buiten te brengen. "Het is geen toeval dat The Sun enkele dagen voor het jaarrapport van BBC ervoor kiest om de openbare omroep in een slecht daglicht te plaatsen", gaat Buysse verder. "Zo heeft niemand aandacht voor de cijfers en krijgt de BBC op termijn misschien minder financiële middelen." 

BELUISTER - "Je kan zeker vragen stellen bij de journalistieke manier waarop The Sun het verhaal heeft aangepakt"

De BBC draagt als openbare omroep neutraliteit hoog in het vaandel. Politici hebben – tot hun grote spijt - minder vat op het nieuws dat er daar gebracht wordt. "Vooral rechtse politici vinden dat een probleem en proberen de BBC dan ook te bekritiseren." Dat is anders bij tabloids zoals The Sun. Zij hebben bepaalde economische en politieke belangen. "Ze belichten een verhaal ook altijd langs één kant", legt Buysse uit.

Beste aanpak van de BBC?

De familie van het slachtoffer had in mei al contact opgenomen met de BBC. Maar de presentator bleef nadien gewoon te zien op het scherm. Daarom zou de familie uiteindelijk haar toevlucht hebben gezocht tot de pers. "Dat geeft het gevoel van weinig transparantie aan de kant van de Britse openbare omroep. Ze hebben zichzelf daar een beetje mee in de voet geschoten", merkt Buysse op.  

BEKIJK - BBC is het onderwerp van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag.

Videospeler inladen...

"Onvoorstelbaar dat de BCC zich hier niet beter tegen gewapend heeft. Als je weet dat je zo snel onder vuur wordt genomen door politici en andere tabloids, moet je toch een draaiboek hebben klaarliggen", vindt Buysse. Hij vindt het dan ook straf dat er geen duidelijke en preventieve crisiscommunicatie kwam van BBC.  

Het is niet de eerste keer dat de BBC in het oog van de storm komt. In maart moest oud-voetballer en presentator Gary Lineker een stap opzijzetten nadat hij op Twitter kritiek had geuit op het asielbeleid van de regering. "Bij Gary Lineker gebruikte de BBC ook niet de beste communicatie. Als openbare omroep communiceer je van ‘s ochtends tot ‘s avonds, en toch leren ze niet uit eerdere schandalen."  

Meest gelezen